Реклама / Ads
3| 3873 |29.05.2023 НОВИНИ

Съдия Калин Калпакчиев: Партиите осъзнават, че политически манипулируема прокуратура се обръща срещу тях

.
Калин Калпакчиев
През годините правната общност и политически партии са предлагали политиците доброволно да се откажат от правото те да определят по неясни критерии кои да са членовете на парламентарната квота в двете колегии на Висшия съдебен съвет, коментира съдия Калпакчиев. Сега по думите му ”никой не знае кой определя този списък”.
 

Партиите осъзнават, че политически манипулируема прокуратура в един момент се обръща срещу тях, каза още той пред БНР.


Трябва да гледаме на приетия закон за изменение на НПК и измененията в Закона за съдебната власт като на част от дълъг процес, като на етап от опитите за укрепване на независимостта на съдебната власт и същевременно като на опит за създаване на отчетност и прозрачност на прокуратурата.

 

Като "сериозен позитив" съдията отбеляза приетия механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор.

 

"За тези 30 години трудно, но се правят малки стъпки в правилната посока – създаване на независима съдебна система и отчетна прокуратура", посочи Калпакчиев. Той смята, че събитията от последния месец водят до постепенно отрезвяване – както на обществото, така и на политическите сили.


С приетите закони за пръв път се направи разграничение между статуса на главния прокурор и председателите на върховните съдилища. Това е особено важно, подчерта Калпакчиев.

 

Според него са били наложени неправилно виждането за равен статут на т.нар. трима големи в съдебната система, както и приравняване между съдиите и прокурорите. По думите му освен невярно, това е било е вредно.

 

В България имаме дълга традиция да подменяме същността на демократични процедури и да ги превръщаме във фасада, изтъкна магистратът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2892 |28.05.2023 Съдия: Партиите осъзнаха, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях . 3| 5857 |21.05.2023 Съдия Мирослава Тодорова: Самоубийство на системата е Гешев, Сарафов и Тодоров да останат . 14| 15330 |19.05.2023 Съдия Атанаска Дишева, ВСС: Гешев заплашва колегите си. Не каза дали в действителност е записвал магистрати . 8| 4204 |18.05.2023 Съдия Мирослава Тодорова: Процесите в съдебната власт са със значението на държавен преврат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads