Реклама / Ads
1| 3665 |02.04.2019 НОВИНИ

Съдия Мирослава Тодорова отърва наказание от Съдийската колегия на ВСС

.
Източник: БГНЕС
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не наказа съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд, съобщи lex.bg. До това се стигна, след като членовете на колегията не успяха да съберат необходимото мнозинство от 8 гласа за нито едно от предложенията за наказание.

В подкрепа на предложението за понижаване в длъжност за срок от една година гласуваха шестима кадровици - Драгомир Кояджиков, Боян Новански, Боян Магдалинчев, Вероника Имова, Стефан Гроздев и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Останалите седем кадровици бяха против. На заседанието не присъства Красимир Шекерджиев.

 

"За" понижаване в ранг за една година гласуваха петима души - Имова, Магдалинчев, Чолаков, Новански и Гроздев. Осем кадровици бяха против.

 

Четирима членове на ВСС гласуваха в подкрепа на предложението за наказание "забележка" - председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова. Останалите бяха против.

А по отношение на предложението на дисциплинарния състав съдия Мирослава Тодорова да бъде наказана с 10% намаляване на заплатата за 6 месеца, гласуването е било проведено на 26 февруари, като в подкрепа на него са били четирима души, другите са били против.

 

Така в крайна сметка се стигна до това Съдийската колегия да не накаже съдия Тодорова.

 

Дисциплинарното производство срещу нея беше образувано на 6 декември 2016 г., след проверка на Инспектората към ВСС по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Сигналът беше във връзка с искане на прокуратурата за разкриване на банкова тайна. Производството е било по реда на Закона за кредитните институции.

Инспекторатът към ВСС обаче реши да ревизира цялостната дейност на Мирослава Тодорова в Софийския районен съд, където тя беше понижена за две години след наложено друго наказание. Според доклада на ИВСС тя е имала забавени дела и заради това поиска съдийката отново да бъде наказана.

 

На 5 март обаче кадровиците не обсъдиха наказанието ѝ, а отложиха дебата най-напред за 26 март, а после за 2 април, по молба на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4138 |03.03.2019 Съдия Лалов: Когато политиката стане е мръсна работа, прокуратурата става изтривалка или бухалка . 2| 7898 |07.02.2019 Съдия Лалов сигнализира ВСС за сериозен проблем, кадровиците на Темида го приемат „за сведение“ . 2| 4866 |06.02.2019 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: Неизбежна ли е екзекуцията на съдия №1 Лозан Панов? . 1| 4977 |25.01.2019 Изчезна синът на съдия от Бургас, МВР го издирва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads