Реклама / Ads
1| 6356 |08.08.2019 НОВИНИ

Съдия осъди ВСС за 12 300 лева заради стрес след наказания

.
Съдията от Софийския районен съд (СРС) Емилиан Лаков осъди Висшия съдебен съвет (ВСС) да му плати над 12 300 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди вследствие на три незаконосъобразни решения на кадровия орган.
 

Това постанови окончателно тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Панайот Генков и членове Иван Раденков и Юлиян Киров (докладчик), пише Lex News.


Става дума за три случая на наложени дисциплинарни наказания на Лаков, които впоследствие са били отменени от съда.


Първото е от февруари 2010 г., когато съдията от СРС е наказан със „забележка“. Второто е от юли с.г., като тогава ВСС му налага наказание „намаляване на заплатата с 10% за 6 месеца“. Последното е с дата 23 март 2015 г. и е отново „забележка“.


Емилиан Лаков обжалва и трите наказания като ВАС отменя всичките.


Това дава основание на съдията да потърси обезщетение от ВСС по Закона за отговорността на държавата и общини за вреди (ЗОДОВ) за претърпени от него имуществени и неимуществени вреди от трите незаконосъобразни акта на съвета.


Той претендира за 49 671 лв. обезщетение и 12 638.75 лв. лихви за забава. 45 000 лв. са за претърпени от него неимуществени вреди, а 4671 лв. – за имуществени, защото в периода от 1 април 2010 г. до 30 юни 2012 г. е получавал по-ниска заплата от колегите си, които са вземали възнаграждения в максимален размер. Това е станало в резултат на заповед на тогавашния председател на СРС. В продължение на 27 месеца Лаков е получавал със 160 лева по-малко.


Административен съд София-град обаче отхвърля частта за имуществените вреди, а признава неимуществените, но намалява сумата на 12 377 лева (10 000 лв. обезщетение и 2377.19 лв. лихви). Решението му е изцяло потвърдено от ВАС.


„Субективното право на обезщетение по чл. 1, ал. 1 ЗОДОВ възниква само ако вредите са пряка и непосредствена последица по смисъла на чл. 4 ЗОДОВ от незаконосъобразното волеизявление на административен орган – чл. 204, ал. 1 АПК. Безспорно по делото се доказва, че трите дисциплинарни наказания на ищеца са отменени от ВАС с влезли в сила съдебни решения. С оглед отмяната на актовете на ВСС правилно решаващият съд е приел, че е изпълнена първата предпоставка на отговорността по ЗОДОВ – отменен административен акт.


Обезщетенията за неимуществени вреди се присъждат за конкретно претърпени физически и психически болки, страдания и неудобства, които са пряка и непосредствена последица от увреждането. Поради характера на неимуществените вреди те могат да се търпят само от физическо лице, чиято психика и здраве са засегнати неблагоприятно от административна дейност. В случая е налице доказана причинена неимуществена вреда, която е пряка последица от отменения акт, поради което се споделя изводът на административния съд за частична основателност на претенцията за неимуществени вреди“, казва в решението си ВАС.

 

И пояснява, че правилно АССГ е приел наличието на неимуществени вреди, които се изразяват в следното: Лаков се е чувствал третиран като дисциплинарно наказван, бил с уязвено самочувствие, имал е труднопреодолими притеснения за кариерното си развитие и професионалното си бъдеще в съдебната система, както и за доброто си име в професионалната гилдия и обществото, имало е и отражение върху професионалното му достойнство, честта и авторитета му сред колегите.

 

„Безспорно е, че в резултат на отменените като незаконосъобразни административни актове ищецът е търпял негативни усещания, които са повлияли на неговото физическо и психическо състояние. Не се отрича фактът, че лицето е било подложено на медиен интерес, който не винаги е бил с положителна насоченост. Несъмнено доказателствата от делото сочат за потиснатост, унилост, тревожност, изолиране, стрес и безпокойство. Обосновано и правилно решаващият съд е приел кумулиране на притесненията и стреса, предвид застъпването на производствата по първото и второто наказание, поради което негативните емоции са се насложили и страхът и притесненията у ищеца относно неговата работа и професионално развитие са се били увеличили“, се казва още в решението на ВАС.

 

В него се подчертава, че вредите, претърпени от Лаков, са преки. „Тяхната непосредственост е установена поради настъпването им по време и място, следващо противоправните резултати от дисциплинарните производства. Тези негативни преживявания, причинени от отменените дисциплинарни наказания на ищеца подлежат на репариране и поради това правилно административният съд е приел, че лицето следва да бъде възмездено с парично обезщетение“, изтъква още ВАС.

 

Нататък върховните съдии отбелязват, че АССГ правилно е определил размера на обезщетението. По делото е установено, че Емилиан Лаков е претърпял стрес и притеснения, уронен е бил авторитетът му и бил унижен пред магистратите, които го познават. Но не е установено засягане на престижа му пред цялата професионална общност, омърсяване на името и професионалното му достойнство, нито лишаване от възможност за кариерно израстване. И след като отчита само доказаните претърпени вреди, АССГ определя размера на обезщетението на общо 12 377.19 лева с лихвата за забава.

 

Претенциите на Лаков за претърпени имуществени вреди от неполучаване на максималния размер на заплатата са отхвърлени, защото административният ръководител има оперативна самостоятелност да определя размера в рамките, посочени от ВСС в Таблица №1 за възнагражденията на магистратите. „Следователно така реализираната вреда за ищеца не е в пряка причинна връзка с отмяната на наложените наказания, а със заповедта, по силата на която е намалено трудовото възнаграждение.

 

Последната обаче не е отменена, поради което претендираните имуществени вреди не могат да бъдат обезщетени в настоящото производство“, казва АССГ в решението си, което изцяло се споделя и от ВАС. Решението на върховните съдии е окончателно.









 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 15422 |06.08.2019 Съдия въстана публично срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор . 4| 6130 |05.08.2019 Бивш зам.-министър на правосъдието: Писмото на Гешев e изпускане на нерви . 15| 4807 |04.08.2019 Д-р Дамян Илиев обеща на протестиращите, че за заклано прасе, ще има по 300 лева . 3| 5094 |31.07.2019 У нас идва подчинен на главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads