Реклама / Ads
4| 6098 |05.08.2019 НОВИНИ

Бивш зам.-министър на правосъдието: Писмото на Гешев e изпускане на нерви

.
Съдия Петко Петков
Изненадан съм, защото всеки магистрат, включително и кандидатите за главен прокурор, трябва да сдържат емоциите си. Това писмо ми звучи като изпускане на нерви.
 

Така съдия Петко Петков - бивш заместник-министър на правосъдието, коментира пред БНР писмото, с което Иван Гешев благодари на колегите си за подкрепата за номинацията му за следващ обвинител номер едно.

 

Той анализира публичните изказвания на Гешев от последните седмици: "Не само вербално, но и жестомимично той показва някаква агресия, което е твърде опасно качество за човек, натоварен с толкова много власт".

 

Според Петков е притеснително това, че в интервюто си пред БНТ Иван Гешев заяви, че трите власти трябва взаимно да си сътрудничат: "Чисто концептуално това е дълбоко погрешно. Действително трите власти не са откъснати една от друга, но те трябва взаимно да се контролират. Ако те си сътрудничат, каквото е желанието на кандидата за главен прокурор, те най-вероятно ще си сътрудничат срещу правата на гражданите и срещу обикновените хора".

 

Съдия Петков коментира изнасянето в медиите на доказателства от прокуратурата по различни разследвания и последният случай "ТАД Груп": "Опасна е тази тенденция, защото няма гаранция, че тези доказателства, които прокуратурата изнася, са в пълния си обем. Защото по едно дело е рядко да има само доказателства, сочещи за виновността. Прокуратурата по закон е длъжна да събира и доказателства за оневиняване на обвиняемите" и уточни, че затова мястото, където се представят доказателствата е съдебната зала, а не медиите.

 

"Решението е очаквано и очаквано е взето с пълно мнозинство, защото това предписва законът" - така съдия Петков коментира факта, че за по-малко от минута прокурорската колегия на ВСС възстанови като прокурор в Специализираната прокуратура бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Всички осем присъстващи съдебни кадровици гласуваха "за" молбата на Георгиев. Петков уточни, че това дали са проверени всички факти, станали известни покрай "Апартаментгейт", би имало отражение върху кариерата на Георгиев за в бъдеще.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4351 |05.08.2019 Бившият шеф на НЕК: Търговци и висшестоящи ми оказваха натиск . 12| 4878 |04.08.2019 Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев се скъса да се оплаква . 7| 4270 |02.08.2019 Зам.-министър на земеделието: Ще компенсираме само стопаните с регистрирани прасета . 0| 4713 |01.08.2019 Почина Любомир Филипов, бивш управител на БНБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads