Реклама / Ads
4| 2889 |21.06.2023 НОВИНИ

Правна комисия изслушва правосъдния министър заради избора на Сарафов

.
Правосъдният министър Атанас Славов ще бъде изслушан днес от депутатите в правна комисия. Причината - назначаването на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжностт главен прокурор, след като Иван Гешев бе освободен от поста предсрочно.
 

Избирането на Сарафов от кадровиците във Висшия съдебен съвет повдигна вежди и доведе до съмнителни реакции. Инициативата “Правосъдие за всеки” организира и протест тази седмица. Основните притеснения са за начина, по който Сарафов бе избран - от същия състав на ВСС, избрал и освободил Гешев. Основната теза е, че бившият вече главен прокурор е станал неудобен на задкулисието, инсталирало го на поста, и това е наложило той да бъде сменен. 

 

Вчера президентът Румен Радев призова Сарафов “да се докаже” като погне въпросите с поисканите депутатски имунитети и делата “на трупчета”. 

 

“Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов бързо и ясно да се позиционира - дали ще помага на определени фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта. Сарафов трябва да бъде оценяван спрямо отношението му към ъм поисканите депутатски имунитети и делата на трупчета за корупция по високите етажи на властта”, посочи вчера президентът и намекна, че партиите търсят свой човек за поста главен прокурор.

Премиерът акад. Николай Денков отвърна задочно, като заяви, че “не знае откъде президентът вади подобни заключения”. 

 

“Със сигурност нито изпълнителната власт, нито законодателната трябва да излизат извън правомощията си. От друга страна задължение пък е на третата власт да осигури доверие в това, което прави. Последните събития през последните месеци изсветлиха много процеси, които допълнително нарушиха това доверие", заяви министър-председателят.

 

Министърът на правосъдието Атанас Славов още тогава заяви, че колегията е надвишила функциите си и изборът трябва да бъде направен от Пленума на Висшия съдебен съвет.

За това се обявиха и от Съюза на съдиите. Правосъдният министър внесе предложение във ВСС да се обсъди изборът на и.д. главен прокурор на извънредна точка на заседанието на Пленума утре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2597 |16.06.2023 Шефът на правната комисия С. Стоев: Процедурата по избора на нов гл. прокурор ще продължи минимум 2-3 месеца . 3| 2624 |15.06.2023 Стою Стоев отправил запитване към прокуратурата, но без отговор: Не знам кога Гешев ще се яви в правна комисия . 2| 3095 |14.06.2023 Камен Алипиев: Върхът ще е да сложат Йордан Цонев за шеф на комисията за имунитетите . 5| 2524 |14.06.2023 Временната комисия за депутатските имунитети е факт. Против гласуваха само БСП и ИТН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads