Реклама / Ads
9| 3322 |31.01.2022 НОВИНИ

Сагата с лампите: Бонев манипулирал фактите, твърди една от фирмите

.
Манипулативни и извадени от контекста са фактите, извадени от Борис Бонев. Това посочват в позиция от фирмата “Лог Сиберия”, която бе замесена в скандала с обществената поръчка за милиони за улични лампи в София. Цените обаче са в пъти над пазарните. Фирмата повтори тезата на зам.-кмета Кристиан Кръстев и заплаши Бонев със съд.
 

“Изказаните от общинския съветник Борис Бонев твърдения са манипулативни като изваждат от контекст различни факти, за да се създаде неотговарящо на истината внушение“, посочват от фирмата.

 

Според позицията на “Лог Сиберия” единичното сравняване на отделни цени е изключително некоректно, тъй като обществената поръчка включва два основни компонента с различна тежест, които се оценяват заедно. От фирмата посочват още, че са извадени отделни единични цени за изграждане на нови осветителни тела, без обаче да са отбелязани цените за техническа поддръжка, които са основен елемент на поръчката. 

 

“За нас този пропуск е напълно умишлен, защото в него се вижда, че цените на “Лог Сиберия” за поддръжка са чувствително по-ниски от тези на другата фирма“, уточняват още от фирмата.

 

Тезата съвпада с тази на зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, който посочи, че двете одобрени фирми изповядват различни философии и тъкмо заради това е разликата в цената. Едната дава приоритет на изграждането, а другата - на поддръжката. Кръстев посочи, че няма нищо нередно. 

 

От “Лог Сиберия” заявяват още, че по никакъв начин не ощетяват бюджета на Столична община, а напротив - фирмената им стратегия е изградена на базата на минимална цена за поддръжка на месец, която се плаща задължително като твърда цена по договаряне.

“Заложените по-високи цени за евентуално новоизграждане са на база използването на висококачествени материали, които намаляват необходимостта от честно техническо обслужване и поддръжка. Цената за улична лампа от около 5000 лв., която г-н Бонев изтъква, не се отнася за просто поставяне на лампа, а изграждане на мрежа, стълб и осветително тяло, с всички останали компоненти, като в тази цена се включва и труда на специалисти и нужната механизация – вишки и строителна техника“, пишат в становището си от фирмата. 

 

Твърденията за заплата от 7000 лв. “Лог Сиберия” определя “не просто като манипулативни”, но и като “умишлена лъжа”. 

 

Столична община не дължи заплащане на каквито и да е други разноски, направени от изпълнителя цитираните 40 лв. на час се дължат единствено и само ако бъдат възложени непредвидени по този договор дейности, които не са включени в ценовото предложение. До момента Столична община не е възлагала никакви извънредни дейности и практиката показва, че такива в подобни поръчки няма“, посочват от “Лог Сиберия”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3299 |31.01.2022 Бонев внесе сигнал за измамата с осветлението на София в прокуратурата . 12| 7188 |30.01.2022 Зам.-кметът по транспорта в София: Дяволът е в детайлите. На Бонев оставка няма да му подам! . 13| 6421 |30.01.2022 Борис Бонев със скандални разкрития за София: За една и съща лампа се плаща между 1000 и 5000 лв. . 1| 3101 |18.01.2022 Бонев: Все още има няколко основни теми, които не са решени с проекта за ПУП на Борисовата градина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads