Реклама / Ads
20| 4303 |09.02.2022 НОВИНИ

Сагата със “златните паспорти”: ДПС иска Гешев да разпита Йорданова

.
ДПС силно впечатли прокуратурата със сигнала си за “златните паспорти”, давани на чуждестранни инвеститори, вложили над 2 млн. лева у нас. След вчерашната проверка в няколко институции, днес от Движението се обръщат към главния прокурор с молба правосъдният министър да бъде разпитан заради обвиненията, че в казуса е замесена адвокатска кантора, близка до ДПС.
 

“Във връзка с подадени сигнал до прокуратурата и над 120 случая на придобиване на българско гражданство от китайци и руснаци, правя допълнение и изпращам сигнал до главния прокурор във връзка с изказване на правосъдния министър Надежда Йорданова. Вчера в предаването „Лице в лице“ по bTV е обявила, че адвокатски кантори близки до ДПС са имали участие при придобиване на българско гражданство", заяви Хамид Хамид, цитиран от bTV. 

 

Той категорично отрече Движението да има връзка със схемата или да има такава кантора. 

 

“Настояваме прокуратурата да разпита министър Йорданова, защото явно тя има информация, която е от значение по проверката за „златните паспорти“.  Нека да я предостави на органите. Ако това е опит за отклоняване на общественото мнение от пълната проверка, която иска ДПС, то този номер няма да мине. Управляващите упорито бягат от тази проверки и подават в общественото пространство всякакви подобни димки. Няма да позволим лакеите на олигарха Прокопиев да правят гнусни инсинуации по отношение на ДПС", каза още Хамид. 

 

Какво се оказва? 

 

Оказва се, че институциите изведнъж започнаха да работят особено координирано, а в същия глас говорят и от ДПС. Причината? Простите факти от обществено-политическия живот у нас, които се случват през последните няколко седмици. 

 

Като например факта, че КПКОНПИ привика Надежда Йорданова, за да снеме сведенията й, нужни за извършване на проверка.  Подопечната (все още) на Сотир Цацаров институция се сезира в края на януари заради изявленията на Йорданова, че в Министерството на правосъдието са постъпили редица сигнали срещу обвинител №1. КПКОНПИ поискало от министърката заверени копия от подадените сигнали и друга информация, отнасяща се до тях. Реакция обаче досега няма, твърди антикорупционната комисия. Йорданова отказа. Мотивът - нямало законово основание. От КПКОНПИ отправиха и втора покана вчера. Йорданова е призована да се яви в 11.00 ч. в четвъртък, 10 февруари.

 

На фона на това и друга сага се разиграва на фронта на съдебната система. Конфликтът е между прокуратурата и премиера Петков, който днес трябва да се яви във ВКП заедно с началничката на кабинета си Лена Бориславова. 

 

Обвинението заяви, че ще извика Петков и Бориславова, защото по време на срещата си с главния прокурор, инициирана от самия Гешев, премиерът заговорил за имена и прякори на хора, които според него са виновни за корупцията у нас. Два дни по-късно той бе привикан, а вчера официално бе връчена и призовка. Петков реагира веднага като на брифинг пред медиите обяви, че ще настоява за отговори от прокуратурата докъде е стигнала с разследването на крупни скандали като “БарселонаГейт”, “Осемте джуджета”, Мата Хари, ББР и др. Отговорът на обвинението не закъсня. От прокуратурата почти мигновено посочиха, че цялата информация е публично достъпна в интернет.

 

И всичко това - в контекста на сериозните заявки за съдебна реформа от страна на изпълнителната власт, които ще започнат именно от КПКОНПИ. Антикорупционната комисия ще бъде разделена на две, а освен това намерението е да й бъдат дадени и разследващи функции. Идеята е при реформата да бъде освободен и председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, който обаче изпревари управляващите и сам подаде оставка. Тя бе приета в Народното събрание няколко седмици по-късно и ще стане факт от 1 март. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3139 |08.02.2022 Прокуратурата: Изпълнителната власт да не се меси в сагата с ”Булгаргаз” . 9| 3318 |31.01.2022 Сагата с лампите: Бонев манипулирал фактите, твърди една от фирмите . 2| 3133 |13.01.2022 Брюксел доволен от предложението за край на “златните паспорти” . 12| 3649 |12.01.2022 Сагата Джокович: Ноле обвини агента си в невярно попълнена информация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads