Вторник, 21 Ноември 2017, 00:55
Frognews
1| 3287 |24.06.2016

Съюзът на съдиите иска от депутатите подкрепа за самоуправлението

.
Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова Народното събрание да подкрепи съдийското самоуправление. Организацията намира за лишени от основания възраженията срещу предвидените във втория пакет промени в съдебния закон правомощия на общите събрания на съдилищата.
Съдиите призовавт законопроектът да бъде приет, тъй като той доразвива заложените, чрез последното изменение на Конституцията и на самия съдебен закон, промени в администрирането и организацията на дейността на органите на съдебната власт, пише още "Дневник".

В четвъртък председателят на Софийски административен съд Георги Колев и колегата му Лозан Панов изразиха критики към предлаганите промени, с различни мотиви. Според тях с такова увеличаване на правомощията на общите събрания на съдиите се обезсмисля фигурата на председател на съда.

ССБ напомня, че заради отстъплението от първоначално предвижданата конституционна промяна за мнозинство във Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдии, избрани от съдии, продължава да съществува възможност за политическо влияние върху дейността на съдийската колегия. Затова най-голямата съдийска съсловна организация намира за важно максималното доближаване до международните стандарти, което може да стане с втория пакет реформи в съдебния закон.

Организацията на съдиите подкрепя новите правомощия на общите събрания на съдилищата, но и намира за отстъпление от проекта в първоначалния му вид предвидената възможност по инициатива на една трета от съдиите в съответния съд, общото събрание само да изразява становища по въпроси от компетентността на председателите.

Първоначалният вариант на проекта предвиждаше възможност общите събрания да вземат решения по въпроси с организационен характер, което напълно съответства на принципа за утвърждаване на съдийското самоуправление, обясняват от ССБ.

"Бяха лишени от основания критиките, че упражняването на такова правомощие би довело до организационен хаос в работата на съдилищата", допълва организацията.

ССБ алармира, че по-нататъшно отстъпление от принципите на съдийско самоуправление ще обезсмислили съвсем предлаганите с амбицията за реформа промени в ЗСВ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. САЩ обяви Северна Корея за спонсор на тероризма 0| 1721 |20.11.2017 . Амстердам поема агенцията, за която София се бореше 0| 2114 |20.11.2017 . Без валежи утре 0| 2146 |20.11.2017 . Мирослав Иванов: Службите трябва да се задействат по схемата Булгартабак 2| 2451 |20.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах