Реклама / Ads
1| 6377 |14.06.2017 НОВИНИ

Съюзът на съдиите сезира ЕК за кампания с ”престъпен характер” на медия на КОЙ

.
Съюзът на съдиите ще сезира Европейската комисия, Консултативния съвет на Европейските съдии и други международни магистратски организации заради кампания, придобила според тях престъпен характер, която се води срещу български съдии. Това става ясно от отворено писмо на организацията по повод публикация във в. ”Труд” от понеделник.
 

В нея е изнесена част от лична кореспонденция между членове на ССБ по повод информацията, че административни ръководители раздават на съдии листчета с имената на седем кандидати за членове на ВСС, които да бъдат подкрепени. Това бе обявено на заседание на Съдийската колегия в петък от Калин Калпакчиев, който не посочи нито имената на кандидатите, нито в кои съдилища се раздават листчета.

 

От Съюза на съдиите напомнят, че нарушаването на тайната на личната кореспонденция е престъпление. "Друго престъпление е неоторизираният достъп до данни, съхранявани в компютърна система. Така съдържащата събрани по противозаконен начин части от лична кореспонденция публикация е използвана за атака срещу член на Висшия съдебен съвет, поискал обсъждане на информация за оказвано нередно въздействие върху съдии по повод предстоящия избор на членове на следващия състав на ВСС. Информация, с каквато обявиха, че са запознати и кандидати, участващи в кампанията за избора при проведеното на 10 юни 2017 г. тяхно изслушване от Общото събрание на съдиите", се казва в отвореното писмо на организацията.

 

В него се посочва още, че материалът явно е координиран с представители на съдебната власт, защото в него е публикувана декларация на съдии от Благоевградския регион, която е неоткриваема на сайтовете на съдилищата, нито е разпространена на други медии.

 

"Използването на противозаконни средства при тези атаки налага ангажирането на институциите на българската държава, а не оказване на мълчаливо или явно съдействие на представители на тези институции към ескалиращата всекидневно координирана медийна кампания. Доколкото обаче посочената, добила вече и престъпен характер, кампания не среща дължимия отговор от компетентните български институции, намираме за необходимо да се обърнем и към Европейската комисия, като партньор на страната ни по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи, към Консултативния съвет на Европейските съдии, както и към международните магистратски организации, чиито член е Съюзът на съдиите в България", се казва още в отвореното писмо.

 

От ССБ напомнят, че негативната кампания спрямо отделни съдии, председатели на съдилища и членове на ВСС продължава повече от година. Допълват, че месеци наред в публикации в някои медии те са "обвинявани в подривна и противодържавна дейност, съпричастност към измислени сценарии, отговорност за самоубийството на наш колега, обслужване на корупционни схеми". Изтъкват, че нищо от това не е било доказано. От организацията сочат, че освен с неверни клеветнически твърдения, същите публикации изобилствали и с квалификации, засягащи личното и професионално достойнство на български съдии. Според организацията основната цел е да бъдат "заклеймени всички, които провокират обществения дебат за необходимите промени в управлението на съдебната власт, така че то да осигурява независимост от нелегитимни фактори, да реагира своевременно при случаи на корупция и недобра администрация, да се въздава добро и ефективно правосъдие".

 

"Компетентните български институции не само, че не защитиха магистратите, обект на тази кампания, но и мълчаливо или явно я подкрепяха. Нееднократно медийните атаки бяха координирани с действия или изявления на висши представители на съдебната, изпълнителната и законодателната власт, засягащи определени съдии и съдилища, поддържащи конспиративните и останали напълно недоказани теории за партийна обвързаност и абсурдни сценарии. Членове на ВСС и различни водещи политици предпочитаха именно издания от групата, разгърнала кампанията за свои медийни участия", се казва още в отвореното писмо.

 

То завършва по следния начин: "Не може да се нарича правова държава тази, която търпи беззакония спрямо собствените си съдии".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5897 |09.06.2017 Йончева сезира прокуратурата за границата . 1| 6967 |08.06.2017 Съюзът на съдиите: Не приемаме посланията на Цацаров . 2| 4161 |01.06.2017 Порожанов щял да сезира комисар от ЕС, ако ядем по-лоши храни . 4| 6653 |09.05.2017 Съюзът на съдиите иска разследване на Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads