Реклама / Ads
14| 7743 |02.08.2021 НОВИНИ

Сакскобургготски: Българският народ няма да плаща обезщетения за „Врана“

.
Симеон Сакскобурготски
Българският народ няма никакви вина за това, че дворецът „Врана“ и други имоти на българското царско семейство са били отнети след 1946 г. Бившият министър-председател /2001-2005 г./ и цар /1943-1946 г./ Симеон Сакскобургготски няма да завежда дела срещу България за обезщетения. Това става ясно от позиция, разпространена от неговия прессекретариат.
 

„След решението на САС по делото за Дворец „Врана“, отново се разпространиха злонамерени и стари слухове, че сега Царското семейство ще заведе дела за обезщетения, затова, че в годините са били лишени от правото да ползват собствените си имоти.

 

Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му за обезщетения от такова естество. Негово Величество многократно е заявявал тази позиция по различни поводи.

 

Нещо повече – Царското семейство е напълно наясно, че режимът, установен след незаконния референдум от 1946 година в България е наложен от чужди сили. Следователно – не българският народ има вина и не той следва да плаща, каквото и да е обезщетение.

 

Също така следва да се повтори, че Дворецът „Врана“, още откакто е върнат на Царското семейство с единодушното решение на Конституционния съд през 1998, се реставрира с лични средства на Царя и дарения на родолюбиви сънародници, за да се превърне в музей, посветен на Третото българско царство. Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен“, се казва в позиция на Симеон Сакскобургготски.

 

Миналата седмица се стигна до обрат по делото, след като първата инстанция - Coфийcкият гpaдcки cъд, пpeз 2018 г. oбяви, че peзидeнциятa e и винaги e билa нa дъpжaвaтa и затова няма как да бъде върната на царското семейство. В четвъртък обаче Coфийcкия aпeлaтивeн cъд реши, че Caкcкoбypггoтcки е coбcтвeник нa двореца „Bpaнa“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3362 |02.08.2021 Веска Ненчева, БСП: От “Има такъв народ“ подхождат компетентно към въпросите в образованието . 15| 3521 |30.07.2021 Комуникационен експерт: „Има такъв народ“ няма политически опит и това си личи . 23| 91122 |30.07.2021 Стефан Цанев: Слави да се подготви за деня, в който народът ще го попита: „Какво направи с моята любов?“ . 23| 6106 |29.07.2021 „Има такъв народ“: „Демократична България“ наруши джентълменското си споразумение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads