Реклама / Ads
24| 10582 |12.02.2023 НОВИНИ

Само за 10 минути 24-годишен журналист хвърли в ужас Кремъл. Последва: ”Заебись, нахуй”

.
Текстове срещу войната на Русия в Украйна в „Комсомолская правда“ хвърлиха в ужас властта в Кремъл. 10 минути след тяхната поява те били свалени, а пусналият ги журналист Владимир Романенко получи звучната „Заебись, нахуй. Я относилась к тебе как к человеку. Не ожидала от тебя такого“ (не се нуждае от превод…) от дежурната редакторка. Всичко това се случва в събота, 11 февруари.
 

Различни източници твърдят, че реакцията на Кремъл била светкавична. До какви последствия ще се стигне спрямо главната редакторка на „Комсомолская правда“ Олеся Носова и отговорният редактор на сайта на изданието Виктор Канский - тепърва ще се разбере.

 

Сред заглавията на публикуваните статии са „Путин нареди бомбардиране на мирни жители в Украйна“, „Кремълският режим освободи затворници и ги въоръжи“, „Изтезанията на Навални: как се третират политическите затворници в руските затвори“ и „Русия подхранва конфликта в Украйна още от 2014 г.”. Публикациите, публикувани от 24-годишния журналист Владимир Романенко, бяха на сайта за по-малко от десет минути. Те обаче вече са запазени в уеб архива.

 

„Поставих някои от тях в секцията „Главни“, така че да се показват на най-видното място на сайта. В същото време направих нужното да бъдат публикувани в Yandex.Zen, но не очаквах, че ще продължат там дълго време - модераторите бързо, буквално след седем минути, засякоха „грешните“ публикации“ и ги спряха, разказва самият Романенко пред медията „Следва продължение“.

„На 24 години съм. Живял съм в Армавир, но през 2017 г. се преместих в Ростов на Дон и учих в Южния федерален университет. По време на следването си и след дипломирането си работи в регионални медии, след това се насочва към рекламата и SMM, но в крайна сметка реших да се върне към журналистиката“, - разказва още Романенко. И допълва: „Работата в унисон с пропагандата оказва силен емоционален натиск. Много хора, които работят в тази област, оправдават убийствата на цивилни в Украйна. Да водиш лицемерни диалози в екипа и да пишеш лъжи всеки ден е по-трудно, отколкото изглежда. След работа нямах нито силата, нито желанието просто да общувам с някого и да правя нещо. Помежду си колегите използват абсолютно същия наратив, който идва от телевизията. Хората вярват на това, което пишат: за радиоактивни комари, използвани от Украйна, гъски мутанти и бог знае какви още глупости. При това и те като мен се позовават на авторитетни, съвсем не пропагандни чужди източници: CNN, Bloomberg, Reuters. Трябва обаче да се говори сериозно, че „аглосаксонците и американците искат да ни убият“. Разпоредено е спрямо украинците да се използват думи като „врагове“ и „укронаци“. И войната не е война. В редакцията има списък с лица и теми, за които не може да се пише. Не може да се пише за участниците в съпротивата – не само украински, но и руски.

Всички много ги е страх от ЧВК „Вагнер“.

Не можете да пишете, че ЧВК вербуват престъпници на фронта и раздават оръжие на истински убийци. Но в същото време не могат да се приемат изявленията на депутатите от Държавната дума - Картаполов, Гурулев, Соболев и, колкото и да е странно, Дмитрий Рогозин, които вече остро критикуват действията на руското командване. Те говорят вече за бунтове в руската армия и дестабилизация на страната. Опитвал съм се, според силите си, да се противопоставя на тази пропаганда.

Знам, че направих крачка към пропастта. Знам също, че няма къде повече да търся работа. Но приемам това като някакво изкупване на вината. За това, че съм участвал в лъжи. Надявам се журналисти от прокремълските медии да забележат постъпката ми. Надявам се… За мен повече няма място в Русия…“, - завършва Владимир Романенко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4107 |12.02.2023 Два самолета ”Спартан” транспортират 4 тона хуманитарна помощ към Адана . 3| 3180 |09.02.2023 Зеленски: Само победата на Украйна ще защити европейските ценности . 15| 3033 |08.02.2023 Петър Витанов: Само силна БСП ще може да реши политическата криза в страната . 0| 3173 |08.02.2023 Само 47 нови случая на COVID-19 у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads