Реклама / Ads
15| 2813 |08.02.2023 НОВИНИ

Петър Витанов: Само силна БСП ще може да реши политическата криза в страната

.
Източник: личен архив
Само силна БСП може да сложи край на политическата криза в страната. Това коментира пред БНР евродепутатът и член на Националния съвет на партията Петър Витанов в навечерието на конгреса. Витанов сподели очакванията си за форума в събота.

„Има две групи – едната, която счита, че има тежък проблем с левицата, свързан с бъдещoто ѝ оцеляване и друга, която ще се опитва да преведе конгреса през едно мирно русло и ще говори за уставни промени, които са тотално неадекватни към времето и пространството“, каза Витанов.

 

На въпроса дали на конгреса може да има точка за смяна на ръководството, въпреки че тя не е в дневния ред, Петър Витанов отговори: „Конгресът е върховният орган, който може да променя както дневния ред, така и дебата. Неговите решения са с най-висока стойност, така че очаквам този въпрос да бъде повдигнат. Този конгрес е значим не само за БСП, но е важен и за бъдещето на страната. Само силна БСП може да реши политическата криза“.

 

Според Витанов състоянието, в което в момента се намира левицата, не й позволява да е сериозен фактор в българската политика.  

 

„С резултата, който постигаме, ние се превърнахме от първостепенен политически играч във второстепенна сила. С резултат от 9 процента, няма как да налагаш своята политика. Така че първият и най-съществен въпрос е как може да се промени партията, за да спечели доверие“ каза Витанов.  

 

„За да не се превърне БСП в политически полуфабрикат, тези мерки минават през промяна в ръководството. През носителите на политиките. Управлението е процес, в който всеки се изчерпва. Дори днешното ръководство на БСП да предложи 14-те точки за мир на Удро Уилсън в Първата световна война, няма кой да му обърне внимание. Трябва шокова терапия за БСП“, смята евродепутатът.

 

Петър Витанов коментира и критиките, че въпросът за лидерството се поставя на прага на нови избори.

 

„Изборите са през четири месеца. Сега идват нови предсрочни, след тях може би още едни, а след това и местни. Така че не може да съобразяваме промените в партията с постоянния цикъл от избори. Колкото по-бързо направим промяната, толкова по-добре. Хората трябва да видят надежда. Това е политическата логика“, добави той.

 

В качеството си на евродепутат Петър Витанов отбеляза добрата реакция на България, която оказа своевременна помощ на Турция след смъртоносното земетресение.

 

Социалистът е на мнение, че страната ни е демонстрирала солидарност и се е показала като добър съсед, като е изпреварила в своите действия останалите държави от ЕС.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2706 |08.02.2023 Само 47 нови случая на COVID-19 у нас . 5| 3092 |04.02.2023 Петър Стоянов: Отстояването на историческата истина означава добри отношения с РСМ . 8| 3265 |03.02.2023 Петър Карабоев: Ключово е как Западът разбира победата над Путин . 3| 2827 |03.02.2023 Боряна Димитрова: Инфлацията изпразва не само джобовете, но и политическото магазинче за надежди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads