Реклама / Ads
18| 5964 |09.03.2023 НОВИНИ

Само през трупа ми: Как Грузия победи мракобесния закон срещу чуждестранните агенти по руски тертип

.
Само преди часове властта в Грузия оттегли мракобесния закон срещу чуждестранните агенти, построен по руски тертип. Това обаче не беше лесна победа за гражданското общество. Оттеглянето на закона бе постигнато след дни на ожесточени протести в Тбилиси и сблъсъци с полицията.
 

Докато повече от три четвърти от грузинците подкрепят членството в НАТО и ЕС, протестиращите смятат, че управляващата партия "Грузинска мечта“ умишлено се опитва да провали тази западна политическа траектория, за да не разклати лодката с Кремъл, пишат от брюкселското издание "Politico". Последният повод за масовите антиправителствени демонстрации бе именно идеята за закон срещу чуждестранните агенти, който притесни мнозина заради потенциала си да се превърне в повод за репресии срещу журналисти и инакомислещи на фона на предстоящите идната година избори. 


Хиляди хора се включиха в протестите срещу плановете на правителството за приемането на този закон, който мина на първо четене в парламента. На площада в Тбилиси се стекоха възрастни и деца с очаквания, че полицията няма да прибегне до насилие. 


Оказаха се в грешка. 


Напрежението започна да кипи в сряда вечерта, огато изтече срокът, наложен от опозиционните политици на правителството да оттегли законопроекта. Когато протестиращите започнаха да се придвижват към входа на парламента, за да го блокират, беше изпратена полиция за борба с безредиците. Въоръжени със сълзотворен газ и водни оръдия, те започнаха да изтласкват протестиращи от двете страни на парламента, като в крайна сметка превзеха булевард "Руставели", където се бяха събрали повечето протестиращи.


В тълпите бяха хвърлени експлозиви.


Сбълъсък продължи през цялата нощ. Според официалните данни на полицията 66 души са били арестувани. Много, включително журналисти, съобщиха за малтретиране от страна на полицията.


В крайна сметка протестът даде резултат. В четвъртък грузинците се събудиха, за да научат, че управляващата партия оттегля законопроекта. В съвместно изявление с "Народната сила" - група депутати от бивша управляваща партия, известни със своите антизападни позиции, "Грузинска мечта" обеща да оттегли законопроекта, без да поставя условия. 


.
Източник: Twitter


.
Източник: Twitter

 

Но мнозина приемат новината с щипка съмнение и планират нови протести, докато обещанията на властта не бъдат изпълнени, а арестуваните по време на демонстрациите не бъдат освободени. 


В парламента има два отделни, но сходни варианта на законопроекти за чужди агенти. Депутатите не могат просто да оттеглят законопроекта, който вече са приели, до първото изслушване в сряда. За да отхвърли законопроекта, парламентът трябва да проведе второ пленарно изслушване.


Вторият законопроект, който според вносителите е копие на американския FARA (Закон за регистрация на чуждестранни агенти), приет в САЩ през 1938 г., може да бъде оттеглен от подписалите го. Въпреки техните уверения, че законопроектът не може да бъде наречен "руски закон" - защото е американски - критиците казват, че той е още по-опасен в контекста на Грузия.


Представители на ЕС и САЩ предупредиха, че приемането на който и да е от законопроектите ще навреди на евроатлантическите стремежи на Грузия. Управляващата партия обаче настоя, че законопроектите ще осигурят повече прозрачност за финансирането на медиите и организациите и затова са "европейски“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3093 |09.03.2023 Разследват четири версии за самолетната катастрофата в Лесново . 11| 7186 |08.03.2023 Македонският президент Пендаровски присвои още един български герой . 0| 3307 |08.03.2023 Зам.-министър Найденов: Има запис на полета, самолетът е бил технически годен . 0| 2923 |08.03.2023 Самолет падна на летище Лесново, пилотът загина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads