Реклама / Ads
49| 10204 |10.06.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: 400 000 лв. излиза ”цветановщината” на България дотук

.
Близо 400 000 лева до момента ни струва управлението на МВР от страна на бившия вътрешен министър и вицепремиер Цветан Цветанов. За седем осъдителни присъди в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради „цветановщината” и бруталните полицейски акции, държавата е на минус с над 200 000 евро.
 
Както е тръгнало цветановщината ще ни излезе златна. Само спецакцията „Октопод” ни струва над 100 000 евро. На 6 юни Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за седми път заради непремерените изказвания на бившия вътрешен министър Цветанов, както и за проявена полицейска бруталност от неговите подчинени при показната акция по задържането на Тенчо Попов.

Попов е бивш главен секретар на финансовото министерство и бе арестуван на 1 април 2010 година при показна акция с участието на тежко въоръжени полицаи. Видео от ареста бе разпространено от пресцентъра на МВР, а от него се чуват неистовите крясъци на служителите на МВР“Падни! Горе ръцете!“ и други.

През цялото време невъоръженият заподозрян, който е свален на земята, е държан на мушка, а лазерният мерник се вижда на гърба на беззащитния човек.
Европейският съд по правата на човек намира, че българската полиция е нарушила забраната за изтезания, нечовешко и унизително отношение при ареста. Тенчо Попов не е получил и правосъдие, защото прокуратурата е отказала да разследва случая. За това на него са присъдени 10 000 евро обезщетение.

Отделно 4000 евро обезщетение са присъдени на съпругата му Антония Попова, която е нотариус. Полицейската акция се проведе именно в кантората й. Европейският съд посочва, че има нарушение на служебното/лично пространство на нотариуската, която не е била в офиса си по време на ареста. Тенчо Попов, бившият военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров бяха съдени за подкуп, но напълно оправдани.

Първите две дела заради изстъпленията на ексвътрешния министър от първото правителство на ГЕРБ бяха заведени и спечелени от потърпевшите в акция „Медузите” във Варна. Това са Борислав Гуцанов, тогава шеф на общинския съвет в морската столица и семейството му и бизнесмена Даниел Славов-Дидо Дънката и неговото семейство. Двамата бяха арестувани на 31 март 2010 г в домовете им и обвинени за участие в организирана престъпна група. Разследването срещу тях още е висящо.

Дънката осъди България заради непремерени изказвания на Цветанов пред медиите, които нарушават презумпцията за невиновност. Освен това, цялото семейство на варненския бизнесмен е било обект на нечовешко отношение и посегателство над дома му. Славов получи 40 000 евро от бюджета. Съдът в Страсбург присъди същата сума и на Борислав Гуцанов заради продължителния му арест и нечовешкото отнешение към него и семейството от страна на полицията. 
Бившият шеф на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов също осъди България заради поразяващата уста” на Цветанов. Той обявява на брифинг, че Костадинов е ръководел банда касоразбивачи, преди той да бъде изправен пред съд. Това струваше на държавата 3600 евро. Акцията е с името„Касоразбивачите”.

Арестуваните при акция „Октопод” Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и братята Пламен и Йордан Стоянови, известни като Дамбовците заведоха всеки отделни дела срещу България и ги спечелиха пак заради Цветанов. Дамбовците и още осем души, членове на техните семейства, получиха обезцщетение от 85 000 евро общо пак заради изявления на Цветанов и заради бруталното нахлуване на маскирани и тежковъоръжени спецчасти в домовете им. 9000евро получи от Страсбург Алексей Петров по същите причини-нарушаване на презумпцията за невинност от страна на Цветанов и брутални действия на полицията.

Същите мотиви на евросъда решиха на Антон Петров-Хамстера, трети от „Октопода” да се присъдят 15 000 евро. Срещу България има и други дела, благодарение на Цветан Цветанов и няма да е чудно, че златният бивш вътрешен министър може да ни излезе половин милион лева, че и отгоре. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4106 |10.06.2016 Ремонт в подстанция на ЕСО може да доведе до смущения на електрозахранването в община Самоков и к.к. Боровец . 6| 16261 |09.06.2016 Само във Фрог: Арестуваха сина на Туцо от „Килърите” за стрелбата в Слънчев бряг . 1| 4887 |09.06.2016 Само във Фрог: 159 СРС-та за шпионаж са използвани през 2015 г. . 33| 15110 |09.06.2016 Само във Фрог: Новият сондаж на Чирен провален, за брак!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads