Реклама / Ads
6| 12181 |31.08.2021 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Българският модел за Бюрото на Гешев тотално се различава от европейския

.
Бюрото нахлу в президентството през миналата година.
Българският модел за работата на Бюрото за защита на свидетелите, подчинено изцяло на главния прокурор Иван Гешев, се оказа тотално различен от този, прилаган в другите европейски страни. Това показа проверка на Фрог нюз.
 

Припомняме ви, че преди седмица Гешев се яви в правната комисия към НС, за да защити подчиненото си звено от възможността да бъде реформирано и  преместено под шапката на правосъдното министерство. Той се похвали, че е създал най-силната охранителна структура и предрече неговия крах, ако Бюрото не е под негово крило.

 

Основният аргумент, който даде главния прокурор беше лаконичното: „Повярвайте ми, пак ще си говорим“. Членовете на комисията решиха да проучат европейския опит в областта, за да се види как е решен този въпрос в другите европейски държави. Припомняме ви, че Бюрото започна работа у нас като структура, подчинена на министерство на правосъдието. През 2014 г. тогавашният обвинител №1 Сотир Цацаров си го прибра при себе си, като най-важната промяна бе, че той еднолично ще решава кой да бъде защитаван и кой не. Преди това колективен орган даваше оценката си. През 2020 г. Бюрото разшири обхвата си на дейност, като пое защитата и на застрашени прокурори.

 

Преглед на начина, по който работят Бюрата за защита на свидетели в другите европейски държави показва съществени разлики с българския. Първата е, че  Бюрата в Европа са подчинени или на министерство на правосъдието или на полицията. И второ – навсякъде решението за защита се взима от колективен  орган, а не еднолично, както е у нас.

 

В САЩ структурата, която защитава свидетелите е на подчинение на правосъдното министерство. В Германия е малко по-различно, защото там отделните полицейски структури разполагат с отдели за защита. В Норвегия полицията също изцяло се ангажира с тази дейност. Специализираният отдел за защита на свидетелите в Нидерландия е ситуиран към Националната полицейска служба. Криминалната полиция в Португалия пък е ангажирана законово с тази специфична дейност. В Австрия ситуацията е аналогична, защото и там тази дейност е дадена в ръцете на Федералната криминална служба, която е към МВР.  Ето как е уреден въпросът и в други държави:

 

-Великобритания  -  защитата на свидетели е под юрисдикцията на UKPPS, който е част от Национална агенция за престъпност. Услугата се предоставя регионално от местните полицейски сили. 

 

 -Италия - Програмата за защита на свидетелите в Италия е официално създадена през 1991 г., управлявана от Централния отдел за защита - отдел на полицията.  

 

- Израел -  защитата е поверена на отдел в рамките на Министерство на обществената сигурност, отговарящ за защитата на свидетелите.  

 

Основният аргумент на Гешев за това, че Бюрото, наричано още преторианска гвардия,  трябва да остане при него е фактът, че е привлякъл  около 40 от най-добрите служители на НСО с високи заплати. В интервю за Фрог бившият шеф на НСО ген. Румен Миланов заяви, че възнаграждението им е двойно по-голямо. В някои медии, известни като защитници на тезите на прокуратурата започнаха да излизат статии, в които се твърди, че Бюрото ще се разпадне, ако бъде преместено в правосъдното министерство и че няма да има кой да пази свидетелите, дали показания срещу организираната престъпност.  Според доклада на прокуратурата тази година са защитавани 16 души, а миналата 20.   

 

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 21242 |10.08.2021 Нидал Алгафари: Слави няма да се самоубие докрай, ще пробва с нови избори . 42| 56539 |22.07.2021 Само във Фрог: Жената до Гешев „заработила“ половин милион лева за 2020 г., той със съмнителна диплома . 14| 9779 |21.07.2021 Няма да разстрелваме депутати, но да не ни бъркат в джоба. Българският народ днес, според Гео Милев . 11| 11177 |15.07.2021 Бойко Рашков пред Фрог: Отдавна не се занимавам с хора като Борисов – нито житейски, нито професионално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads