Реклама / Ads
8| 11671 |14.11.2018 НОВИНИ

Издадоха заповед в МВР: Ченгетата да се обучат как да действат срещу протестиращите

.
Униформеният полицейски състав спешно да мине на обучение как да действа при масови безредици и протести. Тази заповед за стягане на редиците е спусната в момента до всички областни дирекции на полицията, научи Фрог нюз от източници във вътрешното ведомство.
 

Според тях в повечето подразделения обучението върви с пълна сила заради надигащата се вълна на недоволство, която залива цялата страна. Шефът на МВР Младен Маринов излезе вчера с призив недоволните хора  да не затварят пътища и магистрали, защото това не било законно. В същото време и дума не обели за подопечните му ченгета, които превишават своите правомощия срещу протестиращите. Множество клипове в социалните мрежи показват как полицаи се държат провокативно и предизвикателно към стачкуващите. Някои о т тях дори съвсем неоснователно проявяват физическо насилие или пък ги унижават. Маринов има сериозен опит в това да пази управляващите, макар че хората му плащат заплатата.  Той ръководеше охраната по време на мащабните протести пред парламента през 2013 година, изправяйки униформения състав срещу народа.  

 

"Заповеди от страна на ръководството на МВР органите на реда да бият протестиращите няма и не вярвам някога да има. Ние категорично подкрепяме гражданите в исканията им за по-достоен живот и по-справедливи цени спрямо стандарта в България, полицията също е част от това общество", заяви пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на синдиката на МВР Илия Кузманов.

 

Той уточни, че това, което няма да бъде толерирано са незаконни протести, нарушаващи правилата. "Все пак гражданите са ни гласували доверие и ние сме длъжни да се грижим за тяхната сигурност", отбеляза Кузманов. По думите му, при ескалация на напрежението органите на реда имат строго регламентирани правомощия, които на практика не се изпълняват в пълния им обем именно защото полицаите се съобразявали с протестиращите и подкрепяли исканията им.

 

"Помощните средства са разрешени. Те включват използването на палки и гумени куршуми. Ако колегите преценят, е напълно законно да прибегнат до тях. Не вярвам обаче български полицай да го стори", категоричен бе Илия Кузманов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3621 |14.11.2018 Издирват Груевски с международна заповед . 0| 3784 |24.10.2018 Министерска заповед - само е-писма между администрациите . 5| 5198 |15.09.2018 В Иванча откриха паметник с 10-те Божи заповеди . 6| 4196 |07.09.2018 От МВР разказаха за пропуските на ченгетата при ПТП-то с бащата на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads