Реклама / Ads
10| 8587 |13.11.2019 НОВИНИ

Само във Фрог: Двойно по-малка е подкрепата за Гешев на „трудовите колективи“ от обявената

.
Източник: БГНЕС
Подкрепата за номинацията на Иван Гешев за главен прокурор е двойно по-малка от тази, която обявиха официално Комисията по професионална етика и Комисията по атестиране и конкурсите към прокурорската колегия на ВСС. Това става ясно, след като Фрог нюз проучи всички становища, публикувани на сайта на ВСС.
 

Според въпросните комисии подкрепата на „трудовите колективи“, барабар с МВР, ДАНС, два университета и няколко учени,  варира между 60 и 69. Цифрата леко се разминава, тъй  като комисиите са правили сбор на получените писма по различно време-съответно едната е смятала становищата до 1 септември, а другата до 16 септември.  Крайният срок обаче за предоставянето на такива становища е бил 16 октомври, което означава, че когато комисиите са броили, голяма част от становищата дори не са били написани.

 

Общият брой на постъпилите в законовия срок становища е 85.  В полза конкретно на Гешев са се произнесли общо 36 „трудови колективи“ и учени. Останалите становища, до 85, се разпиляват между мнения, които са само с призив ВСС да спазва Конституцията и Закона за съдебната власт, без изобщо да се споменава името на Иван Гешев. Има и  няколко писма, които нямат нищо общо с процедурата по избора му, но въпреки това са отчетени като положителни.  Категорично против избора на Гешев пък, са 17 становища. 

 

Странно изглеждат становищата от полицейските структури в страната, които са 21 на брой.  Всички са „за“ Гешев очаквано, но не са подписани от „трудовите колективи“, както се твърди, а само от съответния шеф на ОДМВР. Такова е и становището постъпило от ГДБОП. 

 

Ако от 38-те подкрепящи Гешев становища, извадим тези на МВР, ще се окаже, че остават 15, което е по-малко дори от негативните позиции за него /17/. Интересно е да се отбележи, че в минимум пет подкрепи изрично е написано, че те са на основание на съвсем друг член от закона,  а не този, визиращ процедурата за избор на главен прокурор. Това означава, че кадърно и грамотно написаните становища в полза на Гешев, които законът зачита,  следва да са едва 10. 

И тук се натъкваме на прецедент - същите тези грамотни становища са написани от районни и окръжни прокуратури, които по закон нямат право да дават становища според ЗСВ.

 

Попадаме и на други куриози. Към голяма част от писмата има и с предварително изготвен поименен списък, написан на компютър. Към един такъв списък дори липсват подписи, не са заличени заради защитата на личните данни, а ясно се вижда че ги няма. На друго място пък е отбелязано изрично, че подписалите се правят това „в изпълнение на служебните си задължения в този ден“. В таблицата на тези чинно е отбелязано кои от хората са в отпуск. Има становища, за които пише, че са от прокурорите, следователите и служителите, но подписът е само на административният ръководител.


.

 

В тези поименни справки ясно се виждат длъжности като секретар, деловодител, призовкар, шофьор- куриер, чистач, домакин. В някои описа пък, хората са без длъжностите си.  Една районна прокуратурата изпраща своята подкрепа въз основа на решение  на общото им събрание, което обаче не е приложено и съответно липсват подписите към него.  Становището на Софийска районна прокуратура дори не е адресирано до никой, но явно при внасянето е дописано на ръка „ВСС“.

 


.

 

Становищата, които нямат нищо общо с процедурата са също впечатляващи. Например-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ възхвалява Гешев за акцията по залавяне на ало-измамници, но не споменава процедурата за избор на главен прокурор. Асоциацията на прокурорите в България пък коментират статия в медия, която според тях уронва престижа на прокуратурата. Фактът, че в статията се споменава Гешев, по никакъв начин не кореспондира с процедурата за обвинител №.1 и тяхната гледна точка. Получени са становища от няколко учени в  лично качество. Законът обаче, не допуска лични мнения, а само на висши училища и научни организации.  Въпреки това ВСС ги е  счело за валидни и тях.

 

Толкова за „професионалната подкрепата“ за Иван Гешев.

Ето и неговия коментар за тях:


.

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4913 |13.11.2019 Велислав Величков пред Фрог: Може да има натиск върху членовете на ВСС заради Гешев . 0| 3997 |13.11.2019 Само през първите 10 дни на ноември са регистрирани 182 тежки катастрофи . 8| 5537 |11.11.2019 Боян Магдалинчев: Във ВСС сега ще има само гласуване за Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads