Реклама / Ads
13| 9310 |05.06.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: Гербаджийски схеми душат и Държавната агенция за бежанците

.
Служебното правителство едва ли ще има време да погледне по-внимателно в Държавната агенция за бежанците (ДАБ), но и там от 7 години е назрялa необходимостта от здрава метла. Несменяемата шефка Петя Първанова е трудно откриваема и за журналисти, и за служители. „Изпратете писмено запитване“, е дежурният отговор на секретарки, шефове на отдели и друг ръководен състав. Какво имат да крият?
 

На пръв поглед – организацията на храненето. Бежанци и служители се оплакват, че след въвеждане на кетъринговото хранене качеството е спаднало драстично. Ястията са безвкусни и еднообразни, без зеленчуци, риба и телешко месо. Докарват ги студени и бежанците масово ги изхвърлят.


Преди години българин с германски паспорт бе направил дарение за стотици хиляди левове. В трите районни приемателни центрове човекът подарява кухненско обзавеждане по последна дума на техниката: печки, фурни, скари и скъпи кухненски съдове. Дарителят отдавна съжалява за хуманния си жест, но няма кой да го изслуша.


Фирмата, която предлага кетъринга, има друго предимство: свързана е с бившия министър на транспорта Росен Желязков. Той е близък на бившата министърка на вътрешните работи и бивша началничка на политическия кабинет на премиера Борисов. А г-жа Бъчварова пък е близка дружка на нашата г-жа Петя.


От кухните, готвили топла и вкусна, съобразена с предпочитанията и традициите на бежанците храна,  освободени са десетки готвачи и друг кухненски персонал. Десетки българи и бежанци са изгубили работните си места, а скъпото оборудване се съсипва.


Договорът за кетъринг отдавна е изтекъл. Нов не е подписан, но доставките на студена и безвкусна храна текат към бежанските центрове, откъдето към сметките на фирмата текат грешни държавни пари.


Пред последната година нова мода е обхванала шефовете на агенцията: купуват огромни количества препарати за почистване. Къде се влагат и как се съхраняват засега малцина знаят. Но след кетъринга химикалите на „мистър Пропър“ и на другите магьосници в почистването засега струват доста скъпо на ДАБ.


Още един модерен вирус тресе ръководството на агенцията: изграждат нова видеосистема. Не че старата се е повредила или е амортизирана, ала новото си е ново и никой не смее да възразява срещу поривите за модернизация, които също гълтат грешни левове и евро.


Служителите на ДАБ са притеснени и недоволни от „привилегията“, с която ги сурвака шефката им от Нова година насам. С постановление на Министерския съвет от 1 януари т. г. заплатите на служителите във всички държавни агенции са увеличени с някакъв процент. Само до администрацията на ДАБ подобно постановление не е пристигало и увеличението на заплатите засега остава тъжна илюзия. Никой не смее да пита и никой не дава обяснения. Финансовият отдел „не бил заложил увеличението в бюджета“. Каквото и да значи това.


Е, затова седем години гербаджийски схеми стигат! Даже в ДАБ.


Калин Софийски



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 21574 |01.06.2021 Соня Момчилова пред Фрог: Изумена съм от опусите на ГЕРБ! Нито Узунов е водил срещата с областните управители, нито Орешарски съветва кабинета . 1| 10115 |28.05.2021 Зорница Илиева за Фрог: Диарбекир - арменец ”останка нищожна”, заключени църкви и кюрдски знамена . 0| 7551 |27.05.2021 Адвокат за Фрог: Съдът спря закриването на училището в с. Николаевка, където е учил бащата на Дънов ! . 1| 6946 |26.05.2021 Сандов пред Фрог: Поисках информация дали спрямо мен са използвани СРС-та. Страшно е как службите действат като бухалки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads