Реклама / Ads
0| 9052 |21.01.2023 НОВИНИ

Само във Фрог: Кой е “Пазителят на миналото” от “Бузлуджа” в кадрите на фотографа Иво Данчев

.
Източник: Иво Данчев
”Пазителят на миналото”, ”Замръзнала звезда” или просто ”Базата на кукерите”. Така ще се казва новата серия от кадри на фотографа на National Geographic Иво Данчев, които са заснети на паметника “Бузлуджа”. На тях виждаме как едно мистично същество, облечено в кукерски костюм се извисява пред замръзналия паметник, сякаш е негов достолепен охранител. 
 

“Това е просто един кадър от една по-голяма история, която предстои да покажа. 

Снимките ги направихме в един много мразовит ден, всичко беше покрито със скреж, включително и звездата, която се намира върху паметника. Тя не се вижда много ясно на снимката.”, сподели пред ФрогНюз Иво Данчев. 


“Кадърът пресъздава една фантастична история, която човек може да разказва в представите си, да се пита какво се е случвало там. Аз лично си представям това място като една друга планета, с някакъв космически кораб или култов храм и това същество, което седи там и го пази”. 


.

“Под кукерския костюм седи един мой приятел, кукер, всъщност е по-добре да го наречем Дервиш, защото в неговия район този вид костюми и хората, които ги обличат се наричат Дервиши.”


“Той се казва Кирил Линчев и е традиционен и дългогодишен последовател на традицията. Сам си изработва костюмите, което е една много сериозна работа, като започнем от отглеждането на животните, които се гледат поне 4-5 години докато им порасне козината, после тя се обработва по специален начин, разресва се и т.н. Това е един много дълъг и трудоемък процес. Чак след това се стига до изработването на самия костюм, за който може да са нужни от 6 до 8 кожи. Това е процес, който продължава години наред. Един такъв костюм е изключително скъп и може да струва до 20 000лв.”, разказва Данчев.

 

“Идеята за тези кадри беше доста стара. Ходил съм много пъти на паметника, познавам мястото, то притежава много интересен архитектурен дизайн”.


“Освен това изглежда като сцена от “Междузвездни войни” и просто ми хрумна тази идея. Представих си, че този определен вид кукери би изглеждал много на място там и би създал усещане за друга планета, научна фантастика, нещо, което е извън нашия свят.”, сподели Иво Данчев. 


.

“Посвещавайки се на кукерството, хората преминават между световете, те са едни духове, свръхестествени същества  и по пътя на асоциацията, те са и извънземни същества, извън нашия свят.”


“Търсейки кадри, които да създават извънземно усещане, усещане за някакъв научнофантастичен или свят на духовете, просто ми хрумна тази идея.”. 


“Връщайки се към пазителите, кукерите, които са и пазители, основно срещу зли сили, ми хрумна и това заглавие - “Пазителят на миналото”. То има връзка и с историческия контекст на мястото, което е свързано с миналото ни и беше изоставено да се руши много дълги години, докато започна да придобива постапокалиптичен декор. Подсъзнателната идея е да бъде забравен, да се руши и да се разпадне, да го забравим.”, каза Данчев.


“Въпреки всички негативи на комунистическия режим, които символизира това място, моето отношение е обратното, че те трябва да бъдат запазени и защитени като символи на това минало, за да можем да ги помним и да не забравяме какво ни се е случвало. Забравяйки миналото си и конкретни неща, които са ни се случвали, ние рискуваме те да ни се случат отново”, смята той. 

 


“Междувременно започнаха проектите по възстановяване на паметника, които вървят много добре и да се надяваме това място, (все пак извън всякакъв контекст, то има изключителна стойност като архитектурно произведение), та надявам се да бъде запазено и ще се превърне в една от най-големите атракции на България, от доста дълго време хората по света са го видели и разбрали за него.” 


“От друга страна връщайки се отново на космическия, извънземен вид на мястото, то наистина изглежда като някаква друга замръзнала планета с някакво същество, което е стояло толкова дълго, че козината му е станала супер дълга, и изглежда застинало във времето. Когато показах кадрите на моята дъщеричка, тя каза, че това е базата на кукерите.”, сподели фотографът. 

 

Проектът “Пазители”, който представя колоритни кадри, илюстриращи маскарадните традиции по нашите земи се осъществява повече от пет години и получи световна известност. 


Тази година фотографът Иво Данчев печели проект по програма "Социално ангажирани изкуства" на Националният фонд „Култура“. Той ще се казва “Зад маските”, а конкретната му цел е и ромите да бъдат въвлечени в историята, защото се оказва, че има много ромски групи, които също са запалени по кукерската традиция и я следват. 


Проектът има и друга цел- да покаже ромите от по-различна светлина, от друг ъгъл, който е много по-положителен от всичко онова, което се представя за тях. В същото време да покаже как българите и ромите рамо до рамо съхраняват една от най-впечатляващите български традиции.

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3355 |18.01.2023 Българските служби са проследили ниско летящ самолет към Турция . 1| 4194 |18.01.2023 Почина единствената жена пилот на реактивен самолет у нас . 5| 3170 |18.01.2023 Министър Стоянов: Няма как да проследим нашите самолети, продадени от частни фирми . 0| 4008 |17.01.2023 Показаха зловещи кадри от последните мигове на разбилия се в Непал самолет (18+)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads