Реклама / Ads
2| 5073 |16.07.2019 НОВИНИ

Само във Фрог: Комисията за защита на личните данни от 5 дни проверява сигурността на сайта си

.
Сайтът на КЗЛД
Цялата държава се тресе от скандала НАПлийк. Личните данни на над 5 милиона физически и юридически лица са качени онлайн и разпратени до медии у нас. Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) мълчи. Запитахме се защо? Оказва се, че от петък миналата седмица се прави проверка на сигурността на сайта им.
 

На брифинг след свикания по спешност съвет за сигурност финансовият министър Владислав Горанов обяви, че имали срок от 72 часа да информират Комисията за защита на личните данни за теча на информация. Чак след това можело да се чака становище от нея.

 

Фрог реши да види какво се случва с тази комисия и защо до момента няма никаква реакция от нейна страна. Логично е да знаят какво се случва в държавта, ако не от Горанов, то поне от медиите. Оказа се, че последната информация на сайта й е от петък миналата седмица. В нея се изказва благодарност, че са я информирали, че данните, събирани от нея са уязвими от хакерски атаки. От тогава до сега „Комисията извърши одит на информационната сигурност на сайта“.

 

Даваме си сметка, че вече пет дни (допускаме, че при подобна заплаха се работи денонощно, събота и неделя, а ако не се работи - тежко ни и горко) няма информация за справяне с проблема в КЗЛД.  Това поражда съмнения, че не е хакнат само НАП. Колко ли институции ще се окажат уязвими?

 

Независимо от къде идва атаката, все повече се насажда убеждението, че управляващите вместо да ни информират крият какво се случва.

 

Ето какво гласи последното съобщение на КЗЛД:

 

КЗЛД благодари за подаден сигнал във връзка с информационната сигурност
12.07.2019
 
По подадена от Bivol.bg (Биволъ) информация и след извършване на съответна проверка, се установи, че съществува техническа възможност за достъп до информация, която е подавана до Комисията под формата на жалби, сигнали и запитвания. КЗЛД благодари на Bivol.bg за сигнала, в резултат на който Комисията извърши одит на информационната сигурност на сайта. КЗЛД ще предприеме всички необходими мерки за гарантиране на сигурността на информацията, която гражданите ѝ предоставят и се извинява за евентуалните затруднения, които ще изпитат временно във връзка с подаването на жалби, сигнали и въпроси до институцията.


До пълното и  гарантирано възстановяване на сигурността на подаваната през сайта информация, жалби, сигнали и запитвания могат да бъдат подавани по някой от следните начини:


1. Лично, на хартиен носител – в деловодството на КЗЛД на адрес: гр. София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2 (вижте местоположението на КЗЛД);
2. С писмо на адрес: гр. София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2, Комисия за защита на личните данни;
3. По факс – 029153525;
4. На e-mail :  kzld@cpdp.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 14072 |11.07.2019 Томислав Дончев: В ГЕРБ има самозабравили се, постъпиха повече от 10 сигнала за кметове . 19| 13013 |09.07.2019 Методи Андреев пред Фрог: Атакуваха военното ни разузнаване преди закупуването на самолетите Ф-16 . 3| 4566 |03.07.2019 Баща хвърли детето си от мост край Габрово и заплаши, че ще се самоубие . 3| 4842 |02.07.2019 Проф. Чирков: Само секс и усмивки ще ни спасят в жегите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads