Реклама / Ads
22| 4991 |16.07.2019 НОВИНИ

Горанов опроверга шефа на МВР, че хакерската атака е сързана с договора за Ф-16

.
Младен Маринов и Владислав Горанов
Информацията е разпространена от руски домейни и изпратена до български медии. 3% от данните в НАП са засегнати. Не са само лични данни, но и данъчно осигурителна информация. Анализът на специалисти показва, че информацията не е достатъчна да се анализира имущественото състояние на определено лице.
 

Това обяви на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов, който заедно с вътрешния министър Младен Маринов дадоха информация пред медиите за хакерската атака в НАП и естеството на изтеклата информация.

 

Горанов обясни, че НАП извършва общо 114 услуги за граждани, като за ден се обработват около 100 - 150 хиляди заявления. По думите му една от услугите е била по-уязвима. Това е услуга, която е създадена през 2012 г. и е свързана със система за възстановяване на ДДС от граждани, които са извършвали сделки в чужбина. Горанов потвърди няколко пъти, че не се изключва и версията за злонамерена вътрешна намеса. Изтеклата информация не е изгубена и е налична в сървърите на НАП.

 

Министърът на финансите обяви, че държвата ни се свърже с новосъздадената  Европейска агенция за киберсигурност, която е базирана в Гърция, за да ни окажат помощ и съдействие. Ще бъде потърсена и Европейската комисия, към която има звено за такива атаки. В момента е ограничен достъпът до определени системи, съобразено е с анализ на специалисти, обяви още Горанов.

 

"Сигурни сме, че системата е пробита по-рано", обяви още министърът и заяви, че според него е спекулация обявяването на пробива в деня, в който се одобрява от МС финансирането на изтребитилети Ф-16. Припомняме, че по-рано днес шефът на МВР Младен Маринов точно тази връзка направи.

 

"Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да се подобряват, винаги ще бъдат уязвими. Уверен съм, че това няма да разколебае органите по приходите да изпълняват задълженията си. Виновни и наказани винаги могат да се търсят, ако се установи небрежност или непредпазливост, още повече, ако се установи вътрешно вмешателство. Отправихме молба към тези които хостват информацията да я премахнат, но не получихме никаква реакция, което потвърждава злонамереност.

ДАНС е получил информацията вчера. Следва да се сезира комисията за лични данни. Срокът за това е 72 часа. Тепърва следва произнасяне от тази комисия. Текат процесуално следствени действия от вчера без прекъсване.", каза още Горанов.

 

Той заяви още, че се проверява твърдението, че има още информация, която е изтеглена, но към момента все още нямаме потвърждение за това.

 

По думите му на съвета за сигурност сутринта е коментирано, че трябва да се изгради допълнителен капацитет и да се отдели още ресурс за осигуряване на специалисти. Много е трудно държавата да успее да привлече такива специалисти най-вече заради високото заплащане, което те получават в частния сектор. 

 

Министърът на вътрешните работи също потвърди, че файловете съвпадат с информацията в НАП, което категорично доказва нерегламентиран достъп. В момента се извършва преглед на системите във всички държавни институции. Линковете водят до сървър на който е качена информацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6727 |15.07.2019 ДБ за теча на данни от НАП: Време е Горанов да напусне сцената с оставка . 7| 4208 |12.07.2019 Владислав Горанов: България може да плати наведнъж осемте F-16 . 3| 4543 |03.07.2019 Данаил Кирилов уволни шефа на затворите заради условията в тях . 0| 4544 |30.06.2019 Ивет Горанова с трето злато за България от Европейските игри в Минск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads