Реклама / Ads
3| 2733 |14.08.2024 НОВИНИ

АКФ: Стоянов не може да идентифицира полицаите, замесени с Нотариуса. Имената им били само с инициали...

.
"Притеснително е, че министър Стоянов не може да идентифицира инициали от справка на ГДБОП, изготвена докато той е неин директор". Това посочват от Антикурупцинния фонд (АКФ) в социалните мрежи.
 

"Публикуваме отговор на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на депутатски въпрос относно предприетите действия срещу служители на МВР, които по оперативна информация на ГДБОП са участвали в групата за нерегламентирано влияние в съдебната власт на Мартин Божанов – Нотариуса.







В отговора на поставен парламентарен въпрос, министър Стоянов посочва, че действия не са предприети.


Министърът мотивира липсата на действия с две причини: на първо място, според него публикуваната от АКФ справка „не следва да се кредитира като идентична“ със справката, изпратена от ГДБОП на СГП. Министърът обаче не посочва в какво се състои различието.


На второ място, министър Стоянов твърди, че е „в невъзможност да индивидуализира“ посочените като замесени служители на МВР, тъй като имената им са посочени само с инициали.


Изложените от министър Стоянов мотиви за липса на предприети мерки са крайно притеснителни, особено предвид факта, че справката е изготвена докато именно той е начело на ГДБОП, а ГДБОП и към момента продължава да е част от МВР.


Отговорът на министър Стоянов демонстрира и явно неуважение към парламентарния контрол като ключов механизъм за гарантиране върховенство на правото във всяка парламентарна република", посочват още от АКФ и припомнят:

 

"На 29.04.2024 г. АКФ публикува събраната от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР (ГДБОП) информация за дейността на Мартин Божанов – Нотариуса.







Справката на ГДБОП представлява полицейска разработка, която съдържа множество и детайлни данни за дейността на групата на Нотариуса и идентифицира поименно посочени магистрати, полицаи и адвокати, съпричастни с дейността на групата.


Известно е, че тази информация е била изпратена от ГДБОП на Софийска градска прокуратура и въз основа на нея е образувано досъдебно производство срещу Нотариуса. Не е известно какви действия е предприела СГП от 2022 г. до убийството на Нотариуса в края на януари 2024 г.
АКФ публикува справката само с инициалите на замесените, идентифицирани от ГДБОП лица, с изключение на тези, които вече са били осветени като част от мрежата".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2505 |14.08.2024 Опит за проникване в бази на НАТО в Германия, има подозрения за саботаж . 0| 2283 |14.08.2024 След пожара във Воден - 40 кметове искат сами да активират системата BG-ALERT . 1| 2339 |14.08.2024 "Булгартрансгаз" под прицела на Кьовеши - разследват разширението на Чирен, възможна е руска връзка . 27| 5974 |14.08.2024 Забраниха ЛГБТ темите в училище, сега предлагат да приемем и руския закон за "чуждестранните агенти"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads