Реклама / Ads
5| 14964 |07.09.2017 НОВИНИ

Само във Фрог: Сочен за бъдещ шеф на ВАС е ”кредитор” и ”цедент”, според имотния регистър

.
Георги Чолаков
Хора от Североизточна България са ипотекирали земи в полза на сочения за бъдещ шеф на Върховния административен съд Георги Чолаков в качеството му на ”кредитор”. Други пък са отстъпили имоти под формата на цесии. Този твърде озадачаващ факт установи Фрог нюз след обстоен преглед на данните от имотния регистър. Твърди се, че ракетоносител на Чолаков за високия пост е настоящият председател на съда Георги Колев, сочен за близък до модела КОЙ.
 

Само може да се гадае защо Чолаков е вписан като „кредитор” или като „цесионер” в документите, които са публично достъпни. Обичайно такава практика има, когато се дава голям заем, който трябва да бъде обезпечен, най-често с имот. По принцип, без съответното разрешително, подобна дейност, позната повече като лихварство, се счита за престъпление и се наказва с лишаване от свобода от три до пет години. В случая с Чолаков, не е видно от материалите, дали на 100 % се касае за подобно нещо и само може да се гадае в тази посока.

 

Така например мъж и жена на 15 февруари т. г. са ипотекирали 15 декара земя в балчишкото с. Стражица. Като кредитор е посочен Георги Чолаков. Именно той се сочи и като цесионер в поредица от други прехвърляния на земи, които са отново в Балчишко, основно в селата Ляхово, Гурково и Стражица. Близо 10 такива случая са описани в имотния регистър, като се касае за земи от 6 до 15 декара в т. нар. „Златна добруджа”. Любопитното е, че цедент във всички сделки е посочено едно и също лице-Илиян Петков, което много напомня на някакъв вид схема. Според регистъра, на 3 юли 2017 година "длъжникът" Таня Атанасова дава на "кредитора" Георги Чолаков апартамент от 103 квадрата, намиращ се в Сливен, което показва, че тази дейност продължава и през тази година. Чолаков се е сдобил с недвижимо имущество по Южното Черноморие, главно в Несебър.

 

От справка на имотната му декларация, подадена пред Инспектората на ВСС е видно, че през 2016 година Чолаков и жена му са се сдобили с три ниви в Стражица и Лаково, които са общо 23 декара. Има още 5 113 евро на влог. Соченият за наследник на Георги Колев е декларирал и солидни кредити към банки. Те са четири на брой, съответно за 19 000 лв., 7 500 лв., 106 000 лв. и 60 000 евро.

 

Нито един магистрат до този момент не е попитал предложения за шеф на ВАС Георги Чолаков какви са тези договорни ипотеки, в които е замесено името му и за какво иде реч. Според устна препоръка, дадена наскоро до всички административни съдилища в страната, е трябвало да се напишат добри препоръка за Чолаков. Мнозина магистрати от ВАС са убедени, че изборът му вече е предрешен и нищо не е в състояние да обърне мача. Това навежда на мисълта, че подобни назначения се правят против правилата за прозрачност, както и че продължава тенденцията за задкулисни договорки и рокади. Уточняваме, че във ВАС се гледат делата, които са с най-голям обществен интерес. Именно в този съд хората могат да се жалват от произвола на държавата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4035 |07.09.2017 Не интернет комуникация е подтикнала детето от Стрелча да се самоубие . 1| 5462 |07.09.2017 Специалист за Фрог: Нашите студенти ги учат не на образование, а да преписват . 0| 4711 |06.09.2017 Самоубийството на детето в Стрелча е заради игра? . 2| 6518 |05.09.2017 Димитър Карагегов пред Фрог: Губим милиони заради политиката си срещу индустриалния канабис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads