Реклама / Ads
9| 4872 |26.01.2024 НОВИНИ

Чаталджагейт: Асен Василев и Лорер се заканиха да съдят "Бърд"

.
Източник: БГНЕС
Министърът на финансите Асен Василев и депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Даниел Лорер се заканиха да потърсят отговорност по съдебен път от разследващата платформа "Бърд" заради замесването на имената им в скандала с имотните сделки на ул. "Чаталджа", пише "Дневник".
 

Първата част на разследването, публикувано на 10 януари, описва сюжет, в който дружество, принадлежало в миналото на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев, е с блокирани сметки заради иск на американския гражданин Себастиян Бретшнайдер за 5 млн. лв. Три месеца преди това то продава имотите си за над 3 млн. лв. и така американецът остава ощетен.

 

Според изданието купувач е бизнесдамата Станислава Арнаудова, чието друго дружество от 2019 г. посредничи между държавата и гражданите при купуването на винетки със 7% комисиона. Едновременно Aрнаудова в лично качество придобива и апартамент на депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер, намиращ се на същия адрес. Цената, която Лорер получава, е поне четири пъти по-висока, отколкото цената на придобиване година по-рано, а това според авторите на разследването създава съмнение за корупционни отношения между двамата.

 

Още в първите дни на скандала и Василев, и Лорер отрекоха да има нещо съмнително в сделката. Днес за първи път финансовият министър и съпартиеца му отговаряха на въпроси на журналисти.


И двамата се обединиха около твърдението, че купувачът на имота, в който се е намирала фирмата "СТВ Консълтинг" и апартамента на Лорер е намерен чрез брокер. По думите им "няма политическа облага заради това, че купувачът на къщата продава винетки".


Лорер: Не исках да продавам

 

Депутатът Даниел Лорер заяви, че първоначално не е искал да продава апартамента си, но се е съгласил да го направи след като дружеството е пожелало да продаде целия имот:


"Ние се съгласихме да го продадем на подходящата цена заедно с него", казва той. Именно с първоначалното си нежелание да продава, депутатът обяснява и високата продажна цена на апартамента: "Аз не бях убеден, че искам да продавам, защото това беше един нов дом, в който се бяхме нанесли сравнително скоро, поради което не бях склонен да продавам лесно. Ето защо цената за моя имот е по-висока от цената за фирмата", отбелязва той.

 

В коментар, който Лорер даде пред "Дневник" преди две седмици, той посочи, че цената на жилището се е оскъпила заради ремонта, който е бил направен в него след придобиването му. В публикацията на Асен Василев от 12 януари става известно, че имотът е закупен от дружеството "СТВ Консълтинг" през 2019 г., а реконструкцията му е завършена през 2021 г. Според справката в агенцията по вписванията Лорер окончателно става собственик на апартамента в сградата на улица "Чаталджа" на 06.04.2022 г., т.е. година след завършването на ремонта. Затова "Дневник" отново попита какъв ремонт е извършен в апартамента, за да се вдигне толкова много цената му.


Лорер отговори:

 

"Да влизаме в детайли на ремонтите е смешно. Това, което ще коментирам е единствено по отношение на датата, както съм го описал и както е декларирано надлежно, договорката за закупуване е още от 2020 г. Това е обяснението и за разликата в цената. Не е година и малко, а е повече от три години. Нека не правим повече спекулации по този въпрос. Всеки, който е правил дом знае колко усилия и средства струва това".

В имотната декларация на Лорер при встъпването му в длъжност като министър на иновациите и растежа в кабинета "Петков" жилището е вписано, а като година на закупуването му е посочена 2021г.


За това, че купувач на имотите на "Чаталджа 3" е дружеството "СИ Трейдинг 2016", собственост на Станислава Арнаудова, която е мажоритарен собственик и във фирмата "Интелигентни Трафик Системи" АД - разпространител на винетки на системата BGToll, Лорер отговори, че няма никакво отношение към пътната инфраструктура.


Василев: Не познавам Станислава Арнаудова

 

В първото си изявление по темата финансовият министър Асен Василев повтори, че не е собственик на "СТВ Консълтинг" от 2021г. и че ще съди журналистът Атанас Чобанов заради твърдението му, че Василев е собственик на офшорната компания "Акселбрет".


Финансовият министър подчерта, че никога не е живял на адреса, на който до скоро се намираше централата на "Продължаваме промяната" и посочи, че последно е ходил там през септември миналата година, когато там все още се намираше партийния офис. Посочи, че не знае как е намерен купувач за имота - дружеството "СИ Трейдинг 2016", но казва, че това вероятно е станало през брокер.
Василев заяви и че не познава купувача Станислава Арнаудова, но потвърди познанството си със Себастиян Бретшнайдер - американецът, който твърди, че е бил измамен от партньорите си в бившата фирма на финансовия министър Асен Василев "СТВ Консълтинг". На въпрос на "Дневник" каква е причината Бретшнайдер да съди "СТВ Консълтинг" Василев отговори, че не знае, тъй като не е разговарял с него откакто е станал министър.

 

"Тогава външната фирма за самолетни билети, която притежавах, стигна до г-мн Бретшнайдер, вътрешната - до г-н Марио Сотиров (настоящият собственик на "СТВ Консълтинг", бел. авт). Предполагам, че в момента между тях има неразбории", каза той.


На въпрос от "Дневник" как си обяснява, че Марио Сотиров и Себастиан Бретшнадйер имат един и същи адвокат, каквото разкритие направи "Капитал", Василев призова медиите да се обърнат с този въпрос към тях.

"Не мога да обяснявам за трети лица две години, след като съм продал тази фирма. Нямам никаква представа. Марио Сотиров последно съм говорил с него преди 6-7 месеца, нещо такова", добави Василев.По въпроса за ниската цена, на която съпартиеца му Даниел Лорер, е купил жилище в същия имот, Василев, заяви, че причината е заради състоянието, в което се е намирал имота. "Г-н Лорер има предварителен договор. Кога точно е изповядана сделката, ами след като е завършен ремонта, разбира се", казва той.

 

На въпрос дали все пак Лорер не е трябвало да заплати допълнителна сума на "СТВ Консълтинг" за това, че е извършила ремонт на жилището, министърът на финансите заяви, че това било разговор, който се е случвал между г-н Лорер и Марио Сотиров, който е управител на фирмата.


"Цената е такава каквато двама купувачи и продавачи са определили. Имайте предвид, че когато се продава сградата и има отпуснат банков кредит, банката трябва да се е съгласила да бъде такава цената", каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7886 |26.01.2024 Терористично братство: Хутите се прегръщат с Кремъл, Пекин с гневна реакция. Маша пак се цепи . 12| 4683 |26.01.2024 Асен Василев за Радев: Независимо дали му харесва, трябва да си изпълнява конституционните задължения . 0| 4466 |26.01.2024 Няма планирано поскъпване на тол таксите, съобщиха от МРРБ. Обсъждат се отстъпки за превозвачите . 0| 4411 |26.01.2024 Пенчо Милков: Община Русе работи при пълна откритост, отчетност и прозрачност към гражданите и представителите на медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads