Реклама / Ads
3| 9030 |05.10.2022 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Прокуратурата по дирите на измама в Правителствена болница от времето на Любомир Спасов

.
проф. Любомир Спасов
Родната прокуратура и контролните органи са тръгнали по дирите на нова измамна схема в Правителствена болница от времето, когато шеф на лечебното заведение бе проф. Любомир Спасов.
 

Наскоро жена съвсем случайно решила да бръкне в електронното си досие. Била шокирана, след като прочела, че е лежала в бившата Правителствена болница, сега “Лозенец” за заболяване на кръвоносните съдове. 

 

Възмутена, че измислената диагноза и последвалото лечение са запечатани в досието й, тя подала сигнал в държавното обвинение. От там веднага реагирали, като назначили на Изпълнителна агенция “Медицински одит” да разнищи случая. 



Така преди няколко дни контрольорите се появили в болницата, за да разберат как нищо неподозиращ човек се оказва лекуван от сериозно заболяване. Оказва се, че потърпевшата жена е част от станалата вече известна схема, прилагана в Правителствена болница по времето на Любомир Спасов, при която много хора са били хоспитализирани по документи с цел източване на Здравната каса. Журналистката Миролюба Бенатова огласи свое разследване именно за тази схема.

 

 "Това са хора, които са отишли на профилактичен преглед, които след това са били отчетени като пациенти по спешност с една и съща диагноза – емболия и тромбоза на долните крайници", казва Бенатова.

 

Бившият здравен министър Стойчо Кацаров също внася яснота за порочната схема, действала основно през 2020 г.: "Болницата за месец ноември е отчела над 60 пациенти, лекувани в болницата, без същите да са лекувани там. За мен това не е техническа грешка. Това е източване на Здравната каса. Това е абсолютно недопустимо". 

 

Предполага се, че при поредното разкритие за “излекуваната” жена, замесените в измамата са опитали да заличат следите, като не са поискали от Здравната каса да заплати за извършените “разходи”. По време това съвпада с периода, когато скандалът гръмна в медиите, както и разкритията за незаконни трансплантации. 



Припомняме ви, че в периода между 2019 и 27 април 2021 година в болницата са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори на пациенти от Израел, Германия, Оман и други. "Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Има всички основания да се смята, че не са роднини помежду си. Законът не позволява донорство, ако няма пряка родствена връзка между донори и реципиенти", уточни в разгара на скандала ексминистър Кацаров. 

 

Дни по-късно шефът на болницата проф. Любомир Спасов бе уволнен. Съдбата му последва и маркетинг-мениджъра Мишел Леви. Изненадващо за всички той призна пред Нова тв за незаконните трансплантации, като заяви, че част от организацията на трансплантациите е минавала през него, а той лично уведомявал за всичко самия проф. Спасов.

 

По думите му, в сметката на болницата са постъпвали над 20 хиляди долара за всяка операция. „Разговорите са минавали през мен, след което аз информирам проф. Спасов за това, че трябва да дойдат такива пациенти, и от там нататък юридическият отдел на болницата се занимава с документацията”, допълва той. 



На фона на всички тези разкрития, както Фрог вече съобщи,  проф. Любомир Спасов ще се яви на конкурса за шеф на болницата. Очаква се той да се проведе в края на тази седмица или началото на другата. На този етап от прокуратурата все още не  е предприела действия, свързани със стартиралите разследвания като повдигане на обвинения, задържания и т. н. Според медийни публикации Любомир Спасов минава за особено близък до ГЕРБ, Бойко Борисов и ДПС.   

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12503 |08.08.2022 Заплаши ли шефът на БАБХ националната ни сигурност? Прокуратурата е на ход . 0| 12433 |05.07.2022 Как криптосъкровище за милиарди изчезна яко дим, след като разследването попадна в прокуратурата на Гешев . 0| 15878 |04.07.2022 Прокуратурата и властта ли предупредиха криптокралицата Ружа да духне навреме от България? . 0| 53847 |18.05.2022 Господа управляващи, спите ли? Жената на човек до Гешев се издигна в прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads