Реклама / Ads
9| 7585 |25.08.2021 НОВИНИ

Само във Фрог: Прокурорът, прекратил преписка за полицейско насилие с ”награда”, станал част от спецекип на Софийска районна прокуратура

.
Даниел разказа ужасяващи факти за преживяното насилие от полицията
Прокурорът Иво Боев, за който се разбра, че е прекратил една от преписките за полицейското насилие по време на протестите, е станал част от т. нар. спецекип в Софийска районна прокуратура. Това съобщиха за Фрог нюз източници от Съдебната палата.
 

По време на изслушванто на Даниел Павлов във временната парламентарна комисия за насилието вчера, той обясни:  "Подали сме сигнали в МВР, в прокуратурата за полицейско насилие. Беше ми изпратено писмо от прокурор Иво Боев, който казва, че не открива никакво полицейско насилие, а аз съм оказвал страхотна полицейска съпротива. Бил съм ритал полицейския бус, което е копи пейст, доста други обвиняеми го имат. И пиратка, гръмнала в очите на полицай съм бил метнал. И двете не са верни. Прокурорът казва и че не е упражнено никакво насилие срещу мен, което не е вярно“.

 

Така на бял свят, след името на прокурор Вероника Трифонова, прекратила 2 преписки за насилието зад колоните на МС, излезе и това на Иво Боев. Според източниците ни въпросния държавен обвинител „пораснал“ в йерархията, като бил зачислен в новосформирания спецекип от 7 прокурори в СГП. Задачата им била да поемат дела с голям обществен интерес. Колегите им казват, че по този начин се създава законова врата да се избягва случайното разпределение на делата. Освен това въпросните прокурори получавали по-голямо допълнително материално възнаграждение.

 

Разделението на обвинителите по този критерий, създал напрежение между тях, признаха пред екипа ни от ведомството. Твърди се, че създаването на този спецекип било по идея на главния прокурор Иван Гешев. Идентична структура вече има и в Софийска градска прокуратурата. Юристи казват, че тези звена напомнят за „шпицкомандата“ в столичното следствие, чията работа бе свързана основно с изпълнение на политически поръчки, удари срещу опонентите на предишната власт и закрила на „свои“ хора.  

 

Припомняме Ви, че Вероника Трифонова също претърпя развитие след прекратяването на преписките. Тя стана делегиран европейски прокурор по предложение на ВСС. Оказва се, че за нея лично е гласувал Гешев. Самата Трифонова се оправда, че е прекратила проверките заради отказа на жертвите да дадат показания. Юристи, обаче атакуваха тезата ѝ с въпроса пак ли така щеше да постъпи, ако пребитите бяха заплатили с живота си.   

 

Комисията установи, че прокуратурата е направила 11 отказа да разследва сигнали за полицейско насилие.

 

Даниел Павлов


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 28205 |24.08.2021 ИТН пред Фрог: След Ива Митева за премиер може да пробват и със Снежанка. Няма да преговаряме за кабинет . 8| 3108 |23.08.2021 Влизаш в МУ в Пловдив само, ако си ваксиниран, преболедувал или с тест . 28| 3230 |23.08.2021 В Гърция ще се носят маски на открито, заведенията само за ваксинирани . 30| 5132 |22.08.2021 Игор Федик специално за Фрог: Кримската платформа - форум за възстановяване на справедливостта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads