Реклама / Ads
2| 5141 |31.01.2018 НОВИНИ

Само във Фрог: Съдийката, „отрязала” референдума на Слави, я гласят за зам.-шеф на ВАС

.
Съдийката, която „отряза” резултата от референдума на Слави Трифонов, я гласят за зам.-шеф на Върховния административен съд. Това съобщиха за Фрог нюз магистрати. Новинацията й ще бъде разгледана пред съдийската колегия на ВСС в четвъртък.
 

 Става дума за Мариника Чернева, която беше председател на петчленния състав на ВАС, гледал делото за референдума. Тогава се разбра, че ЦИК е създал документи, с които лесно се манипулират  резултатите от всенародното допитване. Въпреки това висшите мастрати приеха, че той не е задължителен.   В момента Чернева  оглавява 4-ти отдел, която се занимава с оспорване на обществени поръчки, търгове и изборни дела.

Любопитното е, че по делото за референдума се разрази огромен скандал, за който единствен Фрог писа. Явилата се като страна в процеса Ася Петрова-шеф на ВАП, беше подложена на безпрецентен натиск от страна на съдебния състав. 

 

Именно тя откри, че в документите на ЦИК е заложена бомба, заради която гласът на народа не може да бъде чут. Свидетел на сцената разказа пред Фрог:  „Видяхме петимата съдии да се насочват към залата.  Изведнъж една от тях възкликна на висок глас: „Ама Ася Петрова защо е тук? Нали казах на секретарката й да й каже да не се явява“. Последва суетене. Минаваше  9 часа, когато делото трябваше вече да е  започнало. Изведнъж от залата надникна самата Ася Петрова, сигурно за да види защо се бави делото. Щом я зърнаха, хората в черни тоги  й направиха знак да отиде при тях. Чух една да пита: Нали знаете ние кои сме?. Петрова отговори: Да. Магистратката продължи с въпрос:  Вие защо ще се явявате? Ние считаме, че има основание да ви отстраним. Зам.-главният прокурор само отвърна: Добре, но го кажете в залата. След това влезе вътре“, уточни свидетелят.

 

Тогава на самото  заседанието,  освен адвокати на екипа на Слави Трифонов и представители на  ЦИК, присъстват  и няколко журналисти. Още в самото начало съдиите казват, че искат прокурор Ася Петрова да бъде отстранена, тъй като участва в решаването на делото на първа инстанция. Петрова контрира, че не участва в решаването, а в разглеждането на делото, защото е само  една от страните в спора и няма как да решава каквото и да било.

 

Нещо повече, обяснява, че на много дела до този момент едни и същи прокурори са се  явявали на първа и втора инстанция, и никога това не е било проблем за съдебните състави. Отделно тази практика  не противоречи на нито един закон. След изказването на Петрова, съдът дава думата на хората от  ЦИК, които оставят  проблема в ръцете на съда. Приема се, че  прокуратурата и адвокатите бранят интересите на хората, гласували за референдума и са от една и съща страна на барикадата.  След дълъг размисъл съдът приема, че Ася Петрова е права и няма основание за отстраняването й.

 

Юристи споделиха пред екипа ни, че подобни разговори извън залата по дадено дело, още повече с огромен обществен интерес, са   абсолютно недопустими.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6581 |31.01.2018 Д-р Болтаджиев за Фрог: МЗ участва в корупционна схема с рентгени . 6| 4453 |31.01.2018 Красимир Вълчев: В учебниците ще се учат само факти за комунизма . 12| 16479 |31.01.2018 Само във Фрог: Човек на Цацаров, Цветлин Йовчев и Д.П. става шеф на НСО . 3| 6109 |30.01.2018 Петър Чолаков за Фрог: Борисов трябва да поиска оставката на Делян Добрев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads