Реклама / Ads
0| 6290 |05.04.2017 НОВИНИ

Само във Фрог: Схемите, по които незаконно ни подслушват

.
По-лесно е на един съдия да разреши използването на СРС, отколкото да откаже. Това каза пред Фрог нюз висш магистрат. Според скандален доклад на Софийски районен съд през 2014 и 2015 година са извършени десетки нарушения при прилагане на подслушване и проследяване.
 
Има няколко класически схеми, които службите прилагат, когато нямат достатъчно основание за искане на СРС, но въпреки това се добират до него. Едно от тях е, когато лицето Х не фигурира в оперативното дело, но то се подслушва. В повечето случаи съдията няма как да знае този факт и дава зелена светлина за слушане. Напоследък, обаче някои съдии са се светнали на тази врътка и искат да се запознаят и с оперативното дело. Отнасят разбира се много негативи от полицията, тъй като веднага се разкрива пъкленият им план. Касим Дал е бил подслушван именно по този модел. Според източници на Фрог в сигнала, постъпил в МВР изобщо не фигурирало неговото име. След това, обаче било подсказано на оперативните от „външни фактори”.

Много често се злоупотребява и с прословутия чл. 12 от Закона за СРС-та. В този случай телефонният номер се знае, както и човекът, който говори от него. Въпреки това полицията иска да се слуша въпросният номер уж под претекст, че трябва да установи кой вдига слушалката. Реално СРС-то може да се приложи до 6 месеца и чак при изтичане на крайния срок то да бъде прекратено.


На практика, ако службите искат да подслушват някого, винаги могат да го направят, разкриха източниците ни. Ето как става това: Изфабрикува се едно дело срещу неизвестен извършител, което е фасулска работа След това се „установява”, че лицето У е съпричастно към престъпната дейност. Така У много бързо се оказва вързан за „слушалката”. Удължаването на СРС-то също е фасулска работа за обиграните оперативни. Ако е изчерпан лимитът при подслушване за дадено престъпление, се търси във времето назад да закачат лицето за друго неправомерно деяние. Например: Слушат някой за рекет. След като изтече срокът на СРС-то, то се удължава за старо дело за тежка телесна повреда. „Тя ако е станала 5 месеца назад, е съвсем ясно, че това подслушване няма да е ефективно. Съдът, обаче не се интересува от този факт”, обясниха разследващи.

Много често две служби в МВР подслушват един и същи човек и то за едно и също деяние. Едните примерно знаят, че Иван ще занесе наркотика в Хасково. Други пък предполагат, че ще го изкара в чужбина през ГКПП-Капитан Андреево. В първият случай обичайно работят криминална полиция, а във втория ГДБОП. Случвало се е едните да разберат, че външното наблюдение върви след обекта по поръчка на едната служба, докато другата е по петите му със задачата да го арестуват.

При проследяването също има методи за манипулация. Ако трябва да се събира информация за лицето Х, но няма как за него да се получи разрешение, тогава се проучват неговите познати, с които често контактува. След като се установи, че съдът може да даде зелена светлина да се наблюдава У, то всъщност се събира информация за Х във времето, когато общува с У.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3859 |05.04.2017 САЩ тайно проверявали самолетите от Близкия Изток . 2| 7299 |04.04.2017 Само във Фрог: Опорно-двигателни заболявания тръшнаха шефовете на секретни служби в Пловдив . 13| 31020 |04.04.2017 Само във Фрог: Калин Георгиев става вътрешен министър . 1| 3769 |04.04.2017 ”Интерфакс”: Атентатор самоубиец е взривил метрото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads