Реклама / Ads
2| 8493 |30.12.2018 НОВИНИ

Само във Фрог: Здравният министър дава на прокурор „Медицински одит“ заради открити нови нарушения

.
Сагата със скандалите в ”Медицински одит” нямат край. След нова порция разкрития за злоупотреби и нарушения в злополучната агенция за медицински одит, министърът на здравеопазването сезира прокуратурата. Повод за случилото се е пореден доклад на Инспектората на Министерство на здравеопазването. В почти 40 страници инспекторите на министерството са изложили данни за всевъзможни нарушения, научи Фрог нюз от източници в министерството.
 

Явно е, че  Кирил Ананиев не иска „да покрива“ безчинствата в скандалната агенция. Парадоксално е, че директорката Златица Петрова продължава да управлява агенцията, въпреки че Главният прокурор Сотир Цацаров оповести фрапиращи данни за тежки нарушения и престъпления преди няколко месеца. Част от тях са свързани с прикриване на десетки смъртни случаи, причинени от лекарски грешки.  Тогава министърът на здравеопазването заяви пред медиите, че отстранява Петрова до приключване на разследването. Специализираната прокуратура обаче продължава да  разследва и до ден днешен данните за злоупотреби. На фона на всичко това,  Златица Петрова междувременно се върна на поста си.

 

Горещия картоф вече втора година се подхвърля между институции и прокурори, а управляващите междувременно взеха „модното“ напоследък решение да закрият агенцията. Има агенция – има проблем, няма агенция – няма проблем. Нещо подобно се случи в агенцията за българите в чужбина, но там прокурорите задържаха около 20 служителя за аферата с издаването на удостоверения за български произход.  Експерти смятат, че за подобна активност, може би спомага обстоятелството, че агенцията за българите в чужбина се свързва с името на военния министър Красимир  Каракачанов и е удобен повод да бъде ударен коалиционния партньор.

 

Не така стоят обаче нещата с медицинския одит. От една страна всички институции са съгласни, че агенцията е съсипана и трябва да се закрие. От друга страна Златица Петрова остава недосегаема за административни и правораздавателните органи. Министъра на здравеопазването дава дейността й на прокурор, но не я отстранява, което трудно може да се обясни.  Главния прокурор дава напоителни пресконференции за разкрития и злоупотреби, но не предприема нищо спрямо виновните лица. „Управляващите закриват институцията но на нейно място създават нова структура. Подготовката на новия устройствен правилник става с вещото съдействие и надзор на същата Златица Петрова. Политическата, административната и правораздавателната шизофрения са доказателство, че по Коледа се случват чудеса“, допълниха източниците ни.

 

Остава надеждата, че през новата година ще има справедливост, а „факторите“ в сектор здравеопазване ще узреят за мисълта, че реформите са свързани с реални дела, а не с празнословене и панически структурни промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6952 |29.12.2018 Руски изтребител е прихванал американски самолет край Крим . 0| 4400 |27.12.2018 Бургаски ченгета отказаха жена от самоубийство . 6| 12521 |23.12.2018 Само във Фрог: Шефът на СОБТ заподозря преврат заради анкета до баретите „Къде ги стяга чепика“ . 5| 4679 |22.12.2018 Сотир Цацаров: От Лозан Панов чувам само критики, но нищо градивно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads