Реклама / Ads
0| 3627 |08.08.2022 НОВИНИ

Само заради смяна на имена е отложено решението за ОИСР?

.
През есента ще представим нашето отношение към членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Ще извършим огромна скринингова дейност, която да покаже как България самооценява своята готовност за членство в нея и какви ще са нейните основни приоритети. Това обяви служебният министър на външните работи Николай Милко.
 

По повод информациите, че служебното правителство е отменило членството в ОИСР, Милков уточни, че става дума за внасянето на технически уточнения - ще бъдат сменени имената на министрите, които отговарят за отделните дейности, като ще бъде включен и новият служебен министър по управлението на европейските средства - Атанас Пеканов.


По-рано по телевизиите анализатори коментираха,че имената могат да се сменят за брорени секунди в Агенцията по вписванията. Други видяха в това забавяне "идиотизъм" и просмисляне на геополитическата ориентация на България.


Само ние и още 4 държави от ЕС не членуваме в ОИСР.


Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - ОИСР е създадена през 1961 г. Тя е наследник на учредената през 1948 г. Организация за европейско икономическо сътрудничество, която управлява инвестициите по Плана „Маршал“ за следвоенно възстановяване. В ОИСР членуват 35 държави, сред които САЩ, Канада, Австралия, Чили, Исландия, Израел, Япония, Република Корея, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Турция и Швейцария. Всички страни членки на ЕС, с изключение на България, Румъния, Хърватия, Кипър и Малта, са и членове на ОИСР.


Членството в ОИСР би увеличило престижа и доброто име на българската икономика, която ще се нареди сред най-развитите в света. Това ще е знак, че в България се спазват най-високите стандарти за пазарната икономика. Членството в ОИСР ще привлече допълнително значителен инвестиционен интерес към България.


В момента в ОИСР има 35 страни, като сред нейните членове са както най-развитите икономики в света, така и развиващи се.


За присъединяване към организацията е създаден механизъм, по който се прави преглед на политиката и състоянието на страната, която кандидатства.


Тя трябва да докаже, че се придържа към принципите, споделяни от страните членки - отворена пазарна икономика, демократичен плурализъм и зачитане на човешките права.


Според процедурата страните, които вече са членове на организацията, трябва да са съгласни кандидатът да получи одобрение.

Едва след това ръководството на ОИСР започва стъпките за присъединяването.


Основна задача на ОИСР е изграждането на силни икономики в страните членки, подобряване на ефективността, стимулирането на пазарната система, разрастването на свободната търговия и подпомагане на развитието на индустриализираните и развиващите се страни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2708 |08.08.2022 ООН: Стрелбата по АЕЦ „Запорожие“ е самоубийствена . 0| 3196 |07.08.2022 10-километра опашка от коли между Созопол и Бургас заради забит в мантинела джип . 0| 2985 |07.08.2022 Корабоплаването по река Дунав почти спря заради критично ниското й ниво . 0| 2627 |07.08.2022 Призоваха германците да намалят с 20 % разхода на енергия заради газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads