Реклама / Ads
4| 2659 |30.07.2023 НОВИНИ

Сарафов изведнъж се сети да обяви война на всички случаи на насилие и хулиганство

.
В качеството си на изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов обяви война на всички случаи на насилие и хулигански прояви. Той поиска "бързи" и "адекватни" наказания за виновниците, но месец се мълча за случая, а прокуратурата не действаше така ударно, както през последните дни.
 

"Прокуратурата служи на гражданите и няма да бъде глуха и сляпа за техните очаквания, а ще отговори с нулева толерантност и съобразно законовите си правомощия на всички прояви на престъпна агресия – в дома, на пътя, навсякъде около нас", казва в обръщение и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, съобщиха от държавното обвинение.

 

Интересно - прокуратурата започна усилено да работи по казуса едва месец след случилото се и то на фона на широк обществен отзвук. Тази сутрин пред Нова телевизия бившият правосъден министър Надежда Йорданова дори коментира, че прокуратурата е имала достатъчно време, за да реагира адекватно. 

 

Сарафов посочва, че прокурорите освен длъжностни лица са и български граждани, които напълно споделят силния гняв и дълбокото възмущение, което обществото изразява от двата случая на неоправдана агресия и нечовешка жестокост, проявени преди месец в Стара Загора и преди дни на плажа в Поморие.


"Не само, че подобни прояви на насилие са недопустими, но те са и престъпления, които следва да бъдат наказвани бързо и адекватно, с цялата строгост на закона, за да е ясно, че всеки, който дръзне да направи нещо подобно, неминуемо ще понесе своята отговорност", заявява главният прокурор.

 

Нито обаче “бързо”, нито пък “адекватно” е бил наказан Георги Николаев, който е бил пуснат на свобода след скандалния случай, при който с макетно ножче обезобразено бе 18-годишно момиче. Съдийката е определила нараняванията й като “лека телесна повреда”, въпреки 400-те шева. Днес Николаев беше задържан, но за закана за убийство. 

Сарафов посочва, че очаква бързи действия от страна на прокурорите в цялата страна по установяване, привличане към наказателна отговорност и вземане на разумни и адекватни мерки за неотклонение спрямо извършителите на престъпления основани на пола, религията, случаите на домашно насилие, хулигански действия, грубо нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите.


"Крайната ни цел трябва да бъде налагането на справедливи наказания, основани на законовите разпоредби", допълва Сарафов.


Изпълняващият функциите главен прокурор съобщава, че е издал заповед, с която възлага на административните ръководители на апелативните прокуратури да следят за бързото и обективно разследване на всички случаи на насилие – домашно насилие, насилие на пътя, както и на всички прояви на агресия и хулигански прояви, придружени с насилие.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4341 |29.07.2023 Ивайло Цветков-Нойзи: Виждам нещо историческо, говорим за еволюция! Изведнъж всичко може . 1| 2554 |20.07.2023 Атентаторите от летище ”Сарафово” остават в терористичния списък на ЕС . 5| 2579 |20.07.2023 ВАС поряза министър Славов. Нямал правен интерес да обжалва избора на Сарафов . 3| 3167 |19.07.2023 Адв. Ганева поиска оставка на прокурорската колегия на ВСС заради и.ф. Сарафов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads