Реклама / Ads
2| 2842 |07.11.2022 НОВИНИ

Сърбия обмисли национализиране на петролната си индустрия заради санкции от ЕС

.
Александър Вучич Източник: БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич заяви пред ”Файненшъл таймс”, че страната ще обмисли национализиране на петролната си индустрия, ако е необходимо, за да облекчи тежестта на санкциите срещу руски предприятия в страната. Руската група ”Газпром” притежава контролния дял от 56.15% в сръбската Nafta Industrija Srbije (NIS). Тя е под санкции, които ще й попречат да получава руски петролни доставки след 5-ти декември, когато влиза в сила забраната на Европейския съюз за морски превози на руски петрол.
 

Сръбската NIS - компания за съхранение на газ и рафиниране на нефт - получава суров петрол чрез доставки с танкери от хърватския остров Крък, след като той бъде прекаран по Адриатическия тръбопровод JANAF. Предстоящата на 5-ти декември забрана на ЕС ще попречи на рафинериите на сръбската NIS да получава руски суров петрол. Досега NIS получаваше и някои алтернативни доставки от Ирак и други страни.

 

В интервю за "Файненшъл таймс" в неделя Вучич каза, че Белград обмисля "всички възможности", включително поемането на NIS под държавно управление. Според Вучич, ако има и други санкции срещу предприятия, които са собственост на Русия, това ще представлява огромен проблем за страната му. С неохота сръбският президент заяви: "Ще трябва да действаме така или иначе... трябва да осигурим достатъчно петрол и газ за нашите граждани. Ако никой не иска да работи с NIS, тогава ще трябва действаме", съобщи БНР.

 

Засега не е взето окончателно решение. Вучич отбеляза, че в момента не е необходима национализация, въпреки че остава тази възможност. По-рано имаше дискусии за потенциала на правителството на Сърбия и унгарската енергийна компания MOL да придобият руските дялове в NIS, но тези разговори не бележат напредък.

 

Белград, който е ключов съюзник на Русия също така преговаря с Унгария за изграждане на междусистемен тръбопровод. Очаква се той да продължи да доставя на Сърбия руски суров петрол на фона на санкциите на ЕС.

 

Интервюто на сръбския президент за "Файненшъл таймс" е факт само след дни, когато Германия предупреди страната да не задълбочава връзките си с Москва, заявявайки, че подобни ходове могат да застрашат кандидатурата й за присъединяване към Европейския съюз.

 

На 1-ви ноември пред онлайн изданието Euractiv неназован германски правителствен източник каза, че "отношенията със Сърбия са сложни – има както светлина, така и сенки. Отношенията на Сърбия с Русия със сигурност са част от сенките". Немският източник също така посочи, че Белград трябва да реши дали е на страната на Москва или на страната на ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9194 |01.11.2022 Германия с ултиматум към Сърбия: ЕС или Русия? . 1| 2839 |28.10.2022 Урсула фон дер Лайен пристига в Сърбия . 0| 2764 |27.10.2022 Отново избраха Ана Бърнабич за премиер на Сърбия . 1| 3017 |18.10.2022 Газовите хранилища в Сърбия са пълни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads