Реклама / Ads
3| 3215 |04.09.2024 НОВИНИ

Сърбия е шокирана от предложението скандалният Джорджевич да е посланик в България

.
Зоран Джорджевич
Предложението Зоран Джорджевич да стане посланик на Сърбия в България, продължава да е основна тема в сръбските медии, предава БГНЕС. То е взето на заседание на сръбското правителство на 29 август тази година, съобщи местната телевизия N1.
 

"Тази новина, разпространена от множество медии, която обаче не беше официално потвърдена, предизвика безпокойство сред сръбското общество", пише известният сръбски общественик Ненад Новичич.

 

Преди година сръбското правителство, оглавявано от Ана Бърнабич, реши да номинира Джорджевич за посланик в Словения, но Любляна не даде съгласието си поради "формални пречки от характер на сигурността", припомня вестник "Данас".

 

Зоран Джорджевич, който е член на Сръбската прогресивна партия (партията на президента Александър Вучич - бел.ред.), преди да бъде освободен от поста на директор на Пощата на Сърбия в средата на май 2024 г., беше държавен секретар в продължение на три мандата, министър на отбраната и министър на труда, заетостта, ветераните и социалните въпроси.

"Той ще бъде запомнен не с постигнатите резултати, а с изказването: "Дължа всичко в живота си на този човек (визирайки сръбския президент Вучич), че успях в политическо и професионално отношение", се казва още в публикацията на белградското издание.

 

Обществеността очаква истинският вносител на предложението за назначението на Джорджевич - външният министър Марко Джурич, да обясни защо препоръчва Зоран Джорджевич за повторна номинация за посланически пост в друга държава, след като само преди 8 месеца Сърбия преживя дипломатически "шамар", като не получи съгласие за установяването му в Словения.

 

Новичич предполага, че нестабилната политическа ситуация в България и седмите поред предсрочни парламентарни избори създават благоприятна ситуация за назначаването на Джорджевич.

 

Авторът припомня и "добрите отношения на сръбския президент Александър Вучич с българския му колега Румен Радев".

Времето за българския отговор на предложението за назначаване на Джорджевич е достатъчно дълго, за да се осигури съгласието на София чрез неформални контакти.

 

България не е обвързана със срок, в който трябва да реши, но на практика той обикновено възлиза на около два-три месеца от искането за издаване на споразумение. Ако споразумението не бъде издадено в този срок, то ще се счита за мълчаливо отхвърлено, тъй като приемащата държава не е длъжна да обяснява причините за подобно действие.

ВМРО иска България да не приема Джорджевич за посланик

 

Преди дни ВМРО настоя българското външно министерство да не дава съгласие Зоран Джорджевич да бъде посланик на Сърбия в България. До момента няма реакция от страна на Министерството на външните работи.

 

От ВМРО определиха предложението за назначението на Зоран Джорджевич като "спорно" и припомниха отказа на Словения.

"Това означава че Сърбия, която е по-малка от територия и не е член на нито на ЕС, нито на НАТО, си позволява да се отнася пренебрежително към България, правейки това предложение. Означа също така, че държавата Сърбия няма намерение да развива сериозни отношения с България. Неслучайно сръбските дипломати и медии се смеят и казват, че Джорджевич е достоен само за посланик в далечната островна държава Тонга", се казва в изявлението на ВМРО.

 

От партията посочват, че Зоран Джорджевич не е дипломат от кариерата и е спорна политическа фигура в Сърбия. Името му се свързва с няколко скандала, включително около офшорна фирма, на която е бил собственик и е работила за Телеком-Сърбия.

 

От ВМРО считаме, че даването на съгласие Джорджевич да бъде одобрен за посланик в България е проблематично. Отказът на Словения е показателен, че предложеното лице представлява проблем, като не бива да се пропуска и факта, че Джорджевич не е от фигурите, които споделят идеята за сближаване на Сърбия с ЕС, съответно да се спазват минималните изисквания за защита на човешките права.

 

В контекста на сръбската политика в Западните покрайнини назначаването на партийна фигура от партията на Вучич за посланик на Сърбия в България не е добър знак, смята още ВМРО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7443 |04.09.2024 По нашенски: Унищожават слънчогледа, защото е по-евтино, отколкото да го събират . 3| 2553 |04.09.2024 Освободен от длъжност е директорът на полицията в Бургас . 34| 3215 |04.09.2024 По височайша заповед: Руски учени работят върху безсмъртието на Владимир Путин . 5| 2765 |04.09.2024 Папа Франциск: Все повече хора предпочитат куче, отколкото дете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads