Реклама / Ads
38| 5803 |16.04.2020 НОВИНИ

САЩ дават на България $500 хил. за борба с коронавируса

.
Херо Мустафа Източник: БГНЕС
САЩ отпускат на България половин милион долара помощ за справяне с кризата с коронавируса, съобщи посланик Херо Мустафа преди официалното съобщение на държавния секретар Майк Помпео тази вечер.
 

Средствата идват от Американската агенция за международно развитие (USAID) и ще се разпределят в сътрудничество с българското Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб според нуждите и приоритетите в страната.


Засега няма подробности дали става дума само за финансова помощ или част от нея ще бъде под формата на продукти, медикаменти и оборудване.


Това е пряка помощ от администрацията на президента Доналд Тръмп, а в България посолството, неправителствени организации, "Америка за България" и американският бизнес в страната събраха над 896 хиляди лева в специален фонд. Досега са получени около 600 предложения за подпомагане и скоро фондът ще направи селекция. По линия на военното сътрудничество са пристигнали първите от 6500 теста за коронавируса.


Посланик Мустафа обясни трите начина, по които Съединените щати помагат:

 

- пряка финансова помощ

- с партньори в помощ на различни общности

- директни дествия на американски компании с бизнес в България.


Времената са безпрецедентни за всички по света и съм щастлива да видя, че правителствата на САЩ и България работят заедно, подчерта Мустафа. "Българските власти подхождат изключително отговорно с желание действията им да са ефективни. Български лекари, аптекари и много други служители работят в тези времена, за да се чувстват нормално българите и ние, които сме гости във вашата страна".


Посланикът каза, че посолството поддържа редовно връзки с ген. Венцислав Мутафчийски и НОЩ, често обменят информация, а от въвеждането на извънредно положение всяка седмица мислят в посолството как и с какво да помогнет и обявяват нови инициативи за облекчаване на ситуацията.












 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4137 |16.04.2020 Планирани присъединявания в Западна България за периода 21-24.04.2020 . 5| 4201 |16.04.2020 17 милиона отпуснаха днес за строителството на АМ ”Хемус”. А борбата с COVID-19? . 1| 5442 |16.04.2020 Позиция на общинските съветници от групата на ”БСП за България” в СОС . 66| 13869 |15.04.2020 Шефът на МВР: България е на първите мяста по свобода на словото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads