Реклама / Ads
8| 3065 |05.11.2021 НОВИНИ

В САЩ готвят закон за дипломатически бойкот на олимпиадата в Пекин `22

.
Американски сенатори предложиха поправка в законопроекта за военния бюджет на САЩ, която да послужи като инструмент за дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин `22. Тя трябва да бъде прокарана във версията на Закона за националната отбрана (NDAA) за 2022 г. - нормативен акт, актуализиран ежегодно от 1961 г. насам.
 

Поправката предвижда забрана за харчене на федерални средства за организиране на пътуване и настаняване на държавни служители в Китай по време на XXIV зимни игри (4-20 февруари). Спортистите обаче ще получат необходимите средства за участие в игрите, което според републиканеца Мит Ромни е "критично важно".


"Само по този начин ще нараним китайската комунистическа партия, а няма да накажем нашите американски спортисти", подчерта Ромни, движещ законопроекта. Съавтори на поправката са съпартиецът му Тод Йънг и демократите Тим Кейн и Ед Марки, като и четиримата са членове на Комисията по външни отношения на САЩ.


В мотивите към законопроекта се призовава за "край на продължаващото погазване на човешките права от страна на китайската комунистическа партия, включително уйгурския геноцид". Изрично се подчертава обаче, че както спортистите, така и всички служители и партньори на американския олимпийски и параолимпийски комитет ще бъдат обезпечени от държавния бюджет.


Ако поправката бъде приета, правителството на САЩ няма да има представител в Пекин по време на игрите. През това лято Щатите изпратиха в Токио 2020 първата дама Джил Байдън.


Още през юни сенатът написа законопроект, призоваващ за дипломатически бойкот на зимните игри. Поправката предвиждаше широк набор от мерки, насочени срещу отношенията с Пекин, икономическото влияние и външната политика.


Също като версията на Ромни и тя забраняваше държавно финансиране за пътуване на правителствени служители до Китай. Заради забавянето на онзи законопроект в Камарата на представителите обаче Мит Ромни предложи алтернатива със сходен текст през Закона за отбраната.


Идеята за дипломатически бойкот на Пекин `22 вече получи публична подкрепа от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси от Демократичната партия. Подобни гласове се чуха и от няколко западни държави, като всички акцентираха върху нарушаването на човешките права в най-многолюдната страна.


Китай е обвиняван в редица престъпления срещу човечеството, включително брутална експлоатация на уйгурското мюсюлманско население в автономния регион Синдзян, затваряне в лагери на над 1 млн. уйгури, принудителна стерилизация на мюсюлманите и умишлено унищожаване на тяхно културно наследство. От Пекин отричат всички обвинения.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3125 |04.11.2021 Комитова: АМ ”Хемус” се строи, проверяват се незаконните участъци, не зная за акцията на Рашков . 4| 15960 |01.11.2021 В Деня на будителите СГС потвърди: Фандъкова незаконно е уволнила директорката Гошкарян . 3| 3323 |29.10.2021 ЕП съди ЕК за бавното прилагане на механизма за върховенството на закона . 6| 9157 |28.10.2021 Бимбалов: Петьо Еврото е незаконна сестра на Франтишек Петров, от първия му брак с Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads