Реклама / Ads
0| 4588 |14.04.2016 НОВИНИ

САЩ ни хокат заради натиск върху медиите и корупцията

.
Продължаващото влошаване на медийната среда и безнаказаната корупция в България са сред основните критики към страната ни в ежегодния доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека по света за 2015 г., който бе публикуван на 14 април.
 
Вашингтон ни порицава сурово, че не прилагаме ефективно законодателството срещу корупцията във властта. Има данни, че представители на всички власти са замесени в корупционни практики и това остава безнаказано, отчита документът.

Корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушения при обществените поръчки и търговия с влияние.
В доклада са изброени органите, които разследват, анализират и противодействат на корупцията в България. В същото време неправителствени организации посочват, че липсват устойчиви антикорупционни механизми. Европейската комисия излезе със заключение, че прокуратурата няма капацитет за ефективно разследване на корупцията по високите етажи на властта.

Според Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) нивата на корупция в България са изключително високи. Според оценка на ЦИД 18 процента от гражданите са предлагали подкуп и на 28 на сто е бил предлаган подкуп.
В доклада се казва, че през 2015 г. корупцията е продължила да подкопава доверието на обществото и на бизнеса в съдебната система и други правителствени институции.Медийната среда в България продължава да се влошава заради корпоративен и политически натиск , комбиниран с нарастваща и непрозрачна концентрация на медийна собственост и разпространение. Това е основният извод в частта за свободата на словото у нас.

Стагнацията на непрозрачния рекламен пазар е довела до това корпоративното и правителственото финансиране да са основният източник на приходи за медиите, което подкопава тяхната финансова независимост. В доклада се цитират международни неправителствени организации, според които много от медиите в България са били финансирани от Корпоративна търговска банка (КТБ). Фалитът й е довел до сериозни промени на медийния пазар, като много от медиите са били доведени до ръба на финансовия колапс.

"Култура на натиска" ограничава медийния плурализъм в България, се казва в доклада, цитиран от Медиапул. Констатацията за "култура на натиска" се съдържа в заключение на Асоциацията на европейските журналисти-България след допитване сред 143-ма журналисти у нас. 72 на сто от тях отговорили, че са свидетели как техни колеги са подложени на натиск. На 54 процента било попречено лично да упражняват професията си. А 41% били обект на клевета.

Като случай на насилие над журналисти е посочен побоят, нанесен от общинският съветник от Самоков Трайчо Василев срещу екип на "Нова телевизия" при опит за интервю в ромската махала в Самоков.
Прокуратурата в България е завела 19 разследвания за "реч на омразата" към октомври 2015 г., като обвинения са повдигнати срещу четирима души, посочва американското ведомство.Държавният департамент на САЩ изброява още суровите условия в затворите и местата за задържане, полицейското насилие и дългите забавяния в работата на съдебната система.

Както и в предишни години, проблем №1 за човешките права в страната ни е отношението към ромите и тяхната дискриминация.
Все пак маргинализацията на ромското малцинство и обществената нетърпимост към него продължава да е най-належащият проблем в областта на правата на човека в България, пише в доклада на Държавния департамент.
то на афганистански мигрант от български граничен полицай близо до границата с Турция на 15 октомври м.г. За поредна година се посочват също суровите условия в затворите и местата за задържане, полицейското насилие и бавните процеси в съдебната система.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4398 |14.04.2016 Студенти окупираха Скопския университет заради президента . 0| 5096 |14.04.2016 Пожар във влака Бургас-София заради технически проблем . 0| 4542 |13.04.2016 Спря топлата вода в центъра на София заради авария . 0| 4125 |13.04.2016 Мотористи окупират НС заради "Гражданската отговорност"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads