Реклама / Ads
38| 16025 |01.10.2022 НОВИНИ

САЩ имат разгромен отговор на ядрения Путин, но се въздържат. Защо?

.
Целта не е да нападнеш, а да възпреш агресията...
Руският шантаж с ядрена война продължава. Западът продължава все още да не вярва, че заплахите на Путин, са реални. А той обяви той лично по време на призива си за мобилизация. „За да защитим страната си, със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме. Това не е блъф“, каза той на Путин.
 

За първи път американските власти реагираха на изявлението - държавният секретар Антъни Блинкен нарече реториката на Руската федерация "безотговорна" и заяви, че САЩ са разработили план за действие в случай на използване на ядрено оръжие от Кремъл. Ръководителят на американското външнополитическо ведомство каза още, че Руската федерация вече е била предупредена за възможните последици от използването на подобни оръжия: „Много е важно Москва да ни чуе и да научи от нас какви ще са последствията от подобна стъпка - ще бъде ужасно. И ние го направихме много ясно."

Това означава, че по определени пътища и начини Вашингтон и дал отговор на Москва.

 

Длъжна ли е Америка да отговори с ядрен удар на руска ядрена атака

 

Формално не. Съединените щати са обвързани със съюзнически споразумения със страните от НАТО и с други съюзници, но основните документи на тези блокове не описват конкретни оръжия, които Щатите трябва да използват, за да отговорят на агресия. Тоест, Съединените щати могат да отговорят на ядрен удар от Русия в редица случаи (например член 5 от Устава на Северноатлантическия алианс предполага, че атака срещу една от страните-членки на НАТО ще се счита за атака срещу целия НАТО), но как точно, зависи от самия Вашингтон. Това беше потвърдено и от американски официални лица - например заместник-министърът на отбраната на САЩ Патрик Шанахан отбеляза, че ако Русия използва ядрено оръжие срещу член на НАТО и партньор на САЩ, дори тогава няма да има автоматичен отговор.

 

Съединените щати имат ядрена доктрина, публикувана през февруари 2018 г., в която няколко пъти се споменава, че използването на ядрено оръжие от която и да е страна трябва да доведе до незабавни последици. „Потенциалните противници не трябва да подценяват последиците от първото използване на ядрено оръжие както на регионално ниво, така и срещу самите Съединени щати. Те трябва да разберат, че неядрената агресия или ограничената ядрена ескалация няма да донесат никаква полза“, се казва в документа. „Всяка ядрена ескалация няма да постигне целите си и ще доведе до неприемливи последици за този, който е използвал ядрено оръжие.“

„Няма универсално възпиращо средство. Следователно Съединените щати ще възприемат персонализиран и гъвкав подход за ефективно възпиране на пълния набор заплахи. Индивидуалните стратегии за възпиране трябва да изяснят на различните потенциални противници, че тяхната агресия ще включва неприемливи рискове и непоносими разходи във връзка с техните специфични изчисления на рискове и разходи “, се казва още в документа. „Никоя страна не трябва да се съмнява в силата на нашите поети ангажименти за възпиране на агресора. Не трябва да има никакво съмнение в силата на способността на Съединените щати и техните съюзници да възпират всеки агресор, ако е необходимо, да отблъснат ядрена или неядрена агресия от всеки потенциален противник“.

 

Конкретният механизъм за използване на американското ядрено оръжие е държавна тайна,

 

но за него има косвена информация. Ако бъде взето решение за използване на ядрения арсенал, то ще трябва да бъде одобрено от висшето командване на САЩ - преди всичко от президента на страната (в негово отсъствие отговорността се поема от вицепрезидента). Решението му от своя страна трябва да бъде проверено от член на правителството - вероятно министърът на отбраната. В същото време военното командване има право да не изпълни заповед за използване на ядрено оръжие, ако прецени, че е незаконна. Това е повече теоретично, но съществува такава точка.

 

Тактическите ядрени оръжия са предназначени за използване на бойното поле - например унищожаване на групи от кораби в морето, натрупвания на жива сила и вражеска техника в определен район. Обикновено такива бойни глави имат мощност от няколко килотона (еквивалента на детониране на няколко хиляди тона тротил) и не водят до силно радиационно замърсяване на района, където са били използвани. Системата "Периметър", както и нейните аналози, са предназначени именно за отговор на използването на стратегически ядрени оръжия. От своя страна използването на тактическо ядрено оръжие няма да доведе до задействане на системи за автоматично реагиране. Също така е важно да се разполагат тактически оръжия: бойните глави трябва да бъдат взети от складовете и прехвърлени на войските.

 

Трябва да е ясно, че САЩ ще засекат всяко предвижване и разместване на ядрени оръжия на територията на Русия.

 

И Русия, и САЩ в своите доктрини не изключват първа ядрена атака. Америка има какво да отговори на Кремъл. Включително с ядрени оръжия.

В числено отношение сега има приблизителен паритет между Русия и страните от блока на НАТО в броя на ядрените бойни глави - и двете страни имат около 6000 от тях. Към юли 2022 г. в Съединените щати има 5428 ядрени носители. От тях 3708 са разгърнати (т.е. готови за използване и монтирани на носители) бойни глави, както и такива в резерв.

 

Американското стратегическо ядрено оръжие по начин на доставка е класическа "ядрена триада".

 

Ядрени бойни глави могат да бъдат инсталирани: върху междуконтиненталните балистични ракети (тези, които са в мини на територията на самите САЩ и ще трябва да летят десетки хиляди километри до целта); на крилати ракети или авиационни бомби, които ще бъдат доставени до мястото на изстрелване или пускане от самолети - стратегически бомбардировачи; върху балистични ракети за подводници (доставени до мястото на удара върху ракети с по-малък обсег от междуконтиненталните).

 

Да започнем с междуконтиненталните ракети (ICBM). Твърди се, че САЩ разполагат с 400 от тях - това са ракети Minuteman III, разположени в мини на територията на самите Щати. Обикновено всяка ракета носи една бойна глава от 300 или 355 килотона (двадесет пъти мощността на бомбата от Хирошима от 1945 г.), но може да носи две или три по-малки бойни глави с индивидуално насочване. Тоест в този случай ракетата доставя ядрени заряди в зоната на удара и след това те вече поразяват няколко близо една до друга цели. Изданието Time наскоро описа подробно текущото състояние на тези ракети. Американските власти вече работят по подмяна на Minutemen със съвременни междуконтинентални балистични ракети, които не изискват трудоемка поддръжка.

 

Вторият вид превозвач е авиацията. САЩ разполагат с 20 стратегически бомбардировача B-2A Spirit и 87 самолета B-52H Stratofortress. И двата типа самолети разполагат с около 300 бойни глави с мощност от 5 до 150 килотона: "Спирит" може да носи до 16 ядрени бомби, а "Стратофортрес" - до 20 крилати ракети с ядрени заряди. В складовете се съхраняват около 500 ядрени бойни глави от подходящи типове за бомбардировачи.

 

Последната част от "триадата" на САЩ е под водата

 

Става дума за 14 стратегически подводници клас "Охайо", осем от които са предназначени за операции в Тихия океан, шест - в Атлантическия. Още четири подводници от този тип не носят ядрено оръжие и са оборудвани с крилати ракети Tomahawk с конвенционални заряди. За ядрени бойни глави се използва ракетата Trident-2, разработена в началото на 90-те години. Това е наистина страхотно оръжие - тристепенна ракета с осем бойни глави на борда се насочва към сателити, прелита над 7000 километра, след което бойните глави се разгръщат по различни цели. Общо подводниците могат да имат до 20 такива ракети на борда - тоест до 160 ядрени заряда на една лодка и повече от две хиляди - на всичките 14 американски лодки. Но обикновено на всеки Trident се монтират 4-5 бойни глави (това увеличава обсега на самата ракета), всяка с мощност от 90 до 450 килотона. Съединените щати към септември 2021 г. притежават 944 бойни глави на 221 оперативно разгърнати носители Trident-2.

 

В момента вече се строят 12 подводници от клас Columbia, които ще имат 16 силоза за балистични ракети. Що се отнася до тактическите ядрени оръжия, броят на такива бойни глави, притежавани от Съединените щати, не е известен. В складовете на ВВС на САЩ в Европа - Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Турция - разполагат с поне 100 тактически ядрени бомби B61-3 и B61-4 с мощност от 0,3 до 340 килотона.

 

Какво ще стане, ако Путин се лиши съвсем от разум?

 

През юни тази година американският журналист Ерик Шлосер събра експертни мнения за възможен ядрен конфликт за The Atlantic. Като възможни варианти за руски ядрен удар бяха разгледани: взривяването на ядрена бомба над Черно море като демонстрация на сила и намерения без преки жертви; опит за унищожаване на ръководството на Украйна чрез удряне на бункерите на президента Володимир Зеленски и неговите съветници; нападение срещу украинска военна база или складове; унищожаването на цял град и избиването на цивилни, за да вдъхне ужас и да принуди противника незабавно да се откаже от битката. Бившият американски сенатор и неофициален съветник на Барак Обама като президент, Сам Нън, е убеден, че ако ядрена бойна глава бъде изстреляна от кораб, Съединените щати ще трябва да нокаутират самия кораб и в зависимост от мащаба на атаката, може да потопи целия руския флот в Черно море и да блокира въздушното пространство над Украйна за полети.

 

Съществува вариант, като отговор на руска ядрена атака, САЩ да ударят Беларус, като верен съюзник на Москва

 

Ако Съединените щати открият движение на ядрени бойни глави в Русия, президентът Байдън ще изпрати категорично предупреждение на Путин по вътрешни канали, като му разкрие данните от разузнаването, за да разбере руския президент, че всичко се наблюдава и е под контрол.

 

Допуска се и вариант руските експерти, които са отговорни хора, да саботират заповедта за бомбардиране на Украйна. Ако Руската федерация все пак предприеме подобна стъпка, отговорът може да бъде масирана кибератака и изваждане от строя на руски командни пунктове.

 

Всеки ядрен удар от страна на Кремъл е риск НАТО или Съединените щати да бъдат въвлечени в конфликта. Твърде рисковано за човек като Путин, който е загрижен за здравето си, интересува се от практиките на вечната младост и все още се среща само с хора, минали през карантина. Той се страхува, затова заплашва. Това вече е в сферата на медицината. Но ако все пак в момент на замъглено съзнание реши да предприеме крайна стъпка, ще бъде възпрян по страховит начин, фатален за него.

 

Сергей Ланисев,

военен експерт

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 11715 |30.09.2022 Лена Бориславова: Чувството не е на трепетно очакване, а на дълбока лична отговорност . 31| 65427 |30.09.2022 Октай пред Фрог: Търси ли някой отговорност за престъпленията на социологическите агенции? ПП ще е първа . 3| 3332 |29.09.2022 Полша: Светът ще отговори решително на евентуална руска ядрена атака . 5| 2958 |29.09.2022 НАТО: Ще отговорим решително, ако инфраструктурата на съюзниците бъде атакувана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads