Реклама / Ads
3| 3508 |07.01.2020 НОВИНИ

САЩ с противоречива информация за силите си в Ирак

.
Марк Еспър и Доналд Тръмп
Световните агенции цитират министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър, който заявява, че Съединените щати нямат планове да изтеглят войските си от Ирак. Изказването му идва малко след като в разпространено проектописмо на американските военни до иракските власти се посочва, че предстои препозициониране на силите на САЩ.
 

Проектописмото бе оповестено след приетата от иракските законодатели необвързваща резолюция, която прикани САЩ да изтегли войските си от страната. В Пентагона пред репортери Еспър не потвърди автентичността на писмото. Според военния министър написаното “не е съвместимо със сегашния етап”. Объркването се случва на фона на заплахи към американските сили след убийството от САЩ на иранския генерал Касем Солеймани, съобщава БНР.

 

Ръководителят на Началник-щабовете Марк Мили нарече проекта за писмо “грешка” и допълни, че не е било подписано и изобщо не е трябвало да бъде оповестявано. Мили каза още, че текстът е бил написан така, че се е намеквало за изтегляне, а “това не е това, което се случва.” По думите му реалната цел е била информиране на Ирак за препозициониране на сили в региона.

 

Междувременно бе наредено на военни сили-амфибия, в които са включени около 4,500 моряци и пехотинци, да се подготвят за оказване на помощ в Близкия изток. 

 

За момента изказаните намерения на Вашингтон за деескалация след убийството на Солеймани не се материализират и покачващото се напрежение създава възможност за пряк военен конфликт с въвличане на други страни и превръщането му в глобален. От друга страна, има опасения, че пренасочването на усилията на Пентагона встрани от т.нар. "Ислямска държава" може да доведе до засилването на отслабените позиции на групировката.

 

Обезпокоителни за някои са и продължаващите заплахи на президента Доналд Тръмп за атакуване защитени от конвенция културно-исторически обекти. По темата в понеделник Еспър заяви, че военните ще следват “законите за въоръжени конфликти”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3488 |06.01.2020 Нинова се среща с Гешев, дава му информация за Перник . 6| 4450 |03.01.2020 Есмаил Гаани e новият командващ силите ”Ал Кудс” . 11| 4894 |19.12.2019 Младен Маринов: Информацията за братя Галеви е служебна тайна . 1| 5353 |19.12.2019 Експерт по киберсигурност: Хакерите „отвличат” и криптират информацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads