Реклама / Ads
3| 2707 |14.06.2024 НОВИНИ

САЩ, Канада и Великобритания предупредиха Русия: Зачитайте суверенитета на Молдова, не се месете в изборите!

.
Източник: Iнформатор
Съединените щати, Великобритания и Канада обвиниха Русия в заговор за манипулиране на резултата от предстоящите тази есен президентски избори в Молдова. "Разкривайки заговора на Кремъл, ние даваме ясно да се разбере на Москва, че сме за свободни и честни избори и няма да толерираме опитите ѝ да се намесва и да подкопава демократичните процеси", заявиха трите държави.
 

В съвместното изявление се казва, че използвайки дезинформация и пропаганда в интернет, руската страна се стреми към изостряне на общественото напрежение и подклаждане на негативни възприятия спрямо Запада и проевропейския президент на Молдова Мая Санду.







Коалицията от западни държави посоча, че Москва е участвала в хибридни операции, за да свали от власт проевропейското правителство на Молдова и да върне източноевропейската държава в своята орбита.

 

В изявление, публикувано в четвъртък от Канада, Обединеното кралство и Съединените щати, Русия е обвинена, че "се опитва да подкопае молдовските демократични институции в навечерието на президентските избори през октомври и референдума за членството на Молдова в ЕС".

 

Триото държави обвиниха Кремъл, че подкрепя опозиционните кандидати, които се изправят срещу президента Майа Санду, и че "подстрекава към критики правителството и политическата партия на действащия молдовски президент, за да предизвика протести".

 

Тактиките включват "разпространяване на лъжи" за резултатите на настоящото правителство, което миналата година осигури на страната статут на кандидат за членство в Европейския съюз, и насърчаване на проруски политици, включително осъдения престъпник Илан Шор. Шор беше санкциониран от ЕС миналата година заради предполагаемото му участие в заговор за "дестабилизиране" на страната.

 

"Разкривайки заговора на Кремъл, ние даваме ясно да се разбере на Москва, че сме за свободни и честни избори и няма да толерираме опитите ѝ да се намесва и да подкопава демократичните процеси", заявиха трите държави. "Призоваваме Кремъл да се откаже от тези усилия за подкопаване на демокрацията в Молдова и да зачита нейния суверенитет и резултатите от свободните, честни и независими избори."





През последните месеци Молдова и нейните западни съюзници алармираха за усилията на Русия да дестабилизира страната. Миналата година украинският президент Володимир Зеленски заяви, че разузнавателните сили на Киев са разкрили руски план за сваляне на правителството на Санду и за установяване на собствен марионетен режим, който да контролира страната.

 

Както и в Украйна, Русия се стреми да задържи Молдова в самопровъзгласената си сфера на влияние, докато правителството в Кишинев се опитва да установи по-тесни връзки с останалата част на Европа. Кремъл отговори на западния стремеж на Молдова, като започна хибридна война, каквато водеше срещу Киев от 2014 г. до началото на пълномащабната си инвазия през 2022 г.

 

Русия окупира молдовския регион Приднестровие, който се простира по границата с Украйна, и разполага със стотици войници, разположени там, въпреки призивите на правителството да го напуснат.

 

ЕС, който миналата година започна преговори за присъединяване с Молдова, изпрати гражданска мисия в Кишинев, за да засили устойчивостта на страната срещу хибридни заплахи и да ѝ помогне да запази суверенитета си в условията на агресия от страна на Москва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2441 |14.06.2024 ISW: Г-7 реши за руските активи. САЩ още не позволява Украйна да нанася удари по дълбокия тил на Русия . 2| 4139 |14.06.2024 Потопи с много щети из цялата страна. Нямаме достатъчно ракетни площадки, каза шефът на "Борба с градушките" . 1| 2984 |14.06.2024 Започва UEFA EURO 2024. Тази вечер домакинът Германия среща Шотландия . 2| 2757 |14.06.2024 ЦИК окончателно определи колко мандата имат парламентарните сили. Кой партиен лидер се отказа да е депутат?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads