Реклама / Ads
7| 5391 |02.03.2010 НОВИНИ

САЩ: Оставате транзит на хероин и кокаин, въпреки усилията

.
България продължава да бъде предимно транзитна страна за трафик на хероин и кокаин. Канабисът е бил най-използваният наркотик в страната, следван от синтетичните наркотици.
 
Употребата на хероин е останала непроменена през годината, като според данни на експертите употребяващите хероин през 2009 г. са били между 20 000 и 30 000, сочи доклад на Държавния департамент на САЩ.

Употребата на кокаин, използван главно от по-заможните, продължава да нараства. Въпреки че според неправителствени организации и международни наблюдатели е постигнат успех в намаляването на произвежданите в страната синтетични наркотици, България продължава да бъде източник основен техен. Включително и на амфетамините, които се произвеждат за вътрешния пазар и се изнасят в Турция и Арабския полуостров.

Въпреки това в доклада се отбелязват усилията, които правителството полага за справяне с проблема. Новият ръководител на митниците извърши реформи, включително и освобождаването на 104 неквалифицирани или корумпирани служители. От юли до октомври 2009 г. митническите служители са заловили 860 кг наркотици спрямо 169 кг, иззети от януари до юни или увеличение с 40%, посочва Държавният департамент. През октомври новото правителство създаде съвместни органи за борба с корупцията и организираната престъпност, които да разследват високопоставени членове на организираната престъпност, включително известни наркотрафиканти. Въпреки напредъка в реформирането на агенциите, отговорни за прилагането на законите и предложените нови, липсата на финанси, недоброто оборудване, продължаващата корупция и крайно формалистичните съдебни процедури продължават да спъват усилията за справяне с наркотиците. Новото правителство предложи поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, целящи опростяване на събирането на доказателства, ускоряване на съдебния процес и затваряне на "вратичките" в законите. Новото българско правителство прие през ноември нова петгодишна национална стратегия за борба с наркотиците (2009-2013). Предлаганите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които в момента се разискват в парламента, ще улеснят събирането на доказателства, ще ускорят съдебния процес и ще затворят "вратичките" в законите, които досега са били използвани от фигури на организираната престъпност, за да не бъдат осъдени.

Освен това новото правителство приема законодателство, целящо затягане на правилата за конфискуване на имущество, което би отнело възможността на наркобароните да прехвърлят имущество на членове на семейството си или на съдружници, за да не бъде иззето. Агенция "Митници", която се намира под ръководството на министерството на финансите и министерството на вътрешните работи, както и редица специализирани полицейски служби в министерството на вътрешните работи като Гранична полиция, Национална полиция и Генерална дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) се борят срещу наркотрафика. През ноември парламентът прие важен закон за реформиране на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), изясняваща нейната роля за прилагане на закона по отношение на министерството на вътрешните работи. Законът широко се възприема като стъпка в правилната посока, тъй като изяснява ролята и отговорността на съответните агенции. Органите, отговарящи за прилагането на закона, като цяло продължиха да залавят наркотици, въпреки значителния спад през първата половина на годината. През 2009 г. полицията е иззела 218 кг хероин, 1,1 кг кокаин, 253 кг амфетамини, 6635 таблетки екстази, 40 кг марихуана и 9881 кг канабис. От януари до ноември агенция "Митници" е иззела 719 кг хероин, 234 кг кокаин, 23 кг екстази, 5 кг марихуана, 44 кг хашиш и 588 таблетки психотропни вещества, посочва Държавният департамент. Българските власти обмениха информация и проведоха съвместни операции с международни агенции. Полицията и прокуратурата също работиха с чуждестранните си колеги за събирането на доказателства за използването от български граждани на офшорни корпорации и банкови сметки за пране на пари с цел прикриване на доходи от наркотици.

Българската Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (независима агенция) повдигна обвинения по българските закони срещу американски трафикант на хероин, осъден от федерален съд в Маями, като използва осъдителната му присъда, за да предприеме действия срещу недвижимото му имущество в България. От януари до юни са извършени 1453 разследвания, заведени са 1042 дела и са издадени 872 осъдителни присъди за престъпления, свързани с наркотици. Корупцията остава сериозен проблем в областта на прилагането на закона и в съдебната система, отбелязва докладът на Държавния департамент. Въпреки извършването на някои реформи, съдебната система като цяло (прокурори и съдии) продължават да се ползват със слабо доверие, показват изследванията на общественото мнение. От гледна точка на правителствена политика България не окуражава и не улеснява нелегалното производство или разпространение на наркотици и на психотропни вещества или на други субстанции или прането на пари от незаконни наркосделки. Освен това няма никакви доказателства, че високопоставени български представители са участвали в подобни дейности, завършва докладът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6324 |29.01.2010 Обезглавиха хероинов канал от Турция за ЕС . 0| 4977 |15.12.2009 Турци спипаха нашенец с над 2 кг. хероин . 5| 4846 |09.12.2009 Иззеха хероин за 10 млн. евро . 1| 7377 |28.11.2009 Заловиха 28 кг хероин в тайник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads