Реклама / Ads
4| 4163 |13.07.2018 НОВИНИ

САЩ повдигнаха обвинения срещу 12 руски агенти за намесата на изборите

.
Робърт Мълър
Специалният прокурор на САЩ Робърт Мълър повдигна обвинения срещу 12 руснаци от военното разузнаване, информира ”Политико”.
 

Те са обвинени, че са извършили хакерска атака срещу Националния комитет на Демократическата партия, за да саботират президентските избори през 2016 г. Те също са обвинени за разпространение на имейли на демократите.

 

Обвиненията са повдигнати, обявени от заместник главния прокурор Род Розенстийн, няколко дни преди първата официална среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хелзинки.

 

На 16 февруари американското правосъдно министерство повдигна обвинения срещу 13 руснаци и три компании в рамките на разследването на Русия за намеса на изборите.

 

По-рано днес на пресконференция президентът Тръмп заяви, че ще повдигне въпроса за руската намеса на срещата с Путин в понеделник.

 

Хиляди имейли на комитета и Джон Подеста, бившия председател на предизборната кампания на Хилари Клинтън, бяха разпространени в публичното пространство, включително и от "Уикилийкс" по време на президентската кампания през 2016 г. Това разклати Демократическата партия.

 

Американските разузнавателни служби заключиха, че имейлите са разпространени след хакерска атака, която е част от мащабна операция на Русия по нареждане на Путин за изобличаване на Клинтън и подпомагане предизборната кампания на Тръмп.

 

Според Розенстийн руснаците са организирали "информационна война" срещу САЩ по време на предизборната кампания, като целта е била създаване на среда на недоверие към кандидатите и политическата система.

 

Екипът на Мълър обвини Пол Манафорт, бившия председател на кампанията на Тръмп, във финансови престъпления. Други трима съветници на американския лидер от кампанията се признаха за виновни, че са излъгали ФБР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5241 |11.07.2018 Меркел отговори на Тръмп за руския контрол . 2| 3902 |11.07.2018 Гърция гони двама руски дипломати . 4| 5798 |13.06.2018 Радан Кънев: Руските лимонки няма да са доволни от името Северна Македония . 2| 5174 |30.05.2018 Руският парламент одобри контрасанкции срещу САЩ и ”неприятелски държави”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads