Реклама / Ads
0| 2930 |07.12.2022 НОВИНИ

САЩ призоваха за доставка на германски танкове Leopard на Украйна

.
Леопард 2
Съединените щати дадоха да се разбере на германското правителство, че подкрепят доставката на немски основни бойни танкове Leopard 2 на Украйна, ако Берлин реши да го направи. Това съобщиха за германското издание FAZ два източника, които имат достъп до поверителна информация от двете страни, пише Европейската истина.
 

Според източници съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан е говорил със съветника по външната политика на канцлера Йенс Плетнер през октомври. Източникът отбелязва, че Съливан е казал на Плетнер по телефона, че САЩ ще приветстват доставката на Leopard 2 от Германия, но това ще трябва да стане по инициатива на Германия.


Германското правителство не е отрекло информация за сигналите на Съливан до Плетнер. Говорител на правителството каза само, че кабинетът Шолц „е в постоянен контакт със съюзниците, особено със Съединените щати, относно съвместните усилия за подкрепа на Украйна“.


Канцлерът Олаф Шолц многократно е подчертавал, че Германия действа в унисон с най-близките си съюзници по този въпрос. Досега САЩ не са доставили на Украйна нито един боен танк западен модел.


Експерти обаче отбелязват, че има сериозни аргументи в полза на доставката на Украйна на германски танкове. Leopard 2 е стандартният танк на полската армия, така че Украйна може да има танкове от този тип, които да се обслужват точно през украинската граница в Полша. При американските танкове този вариант все още не е възможен.


Отбелязва се, че само от запасите на производителите Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann, Германия може да осигури 80 единици в най-кратки срокове. Други 30 единици ще бъдат използвани в центъра за бойна подготовка на Бундесвера за представяне на вражески танкове.


Външният министър Дмитрий Кулеба призова Германия да покаже лидерство и в крайна сметка да прехвърли на Украйна танкове Leopard 2, системи Patriot и бойни машини на пехотата Marder.

 

Превод: Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3052 |03.12.2022 Украйна получи първата доставка от испански системи за ПВО . 1| 2844 |23.11.2022 Мондиал 2022: Германският тим протестира срещу липсата на свобода на словото в Катар . 0| 2806 |21.11.2022 Катар сключи близо 30-годишна сделка с Китай за доставка на втечнен газ . 1| 3424 |17.11.2022 Силна подкрепа на германските социалисти за влизането на България в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads