Реклама / Ads
5| 3015 |24.12.2021 НОВИНИ

В САЩ разрешиха да се прилага лекарство за COVID-19

.
Американският регулатор даде разрешение за хапче срещу COVID-19 при възрастни от високорискови групи на лаборатории Мерк. То се приема първите пет дни след поява на симптоми. Ден по-рано одобрение получи и медикаментът на Пфайзер, уточни БНТ.
 

Лекарството на Мерк, наречено молнупиравир намалява с 30 процента риска от хоспитализация или смърт сред най-уязвимите. Прилагат се осем дози на ден. Работи като прониква в генома на вируса и предизвиква мутации, които спират възпроизводството. Американският регулатор не препоръчва прилагане при лица под 18 години заради потенциален риск за развитието на костите и хрущялите. Трябва да се избягва и при бременност.

 

Препаратът на Пфайзер с търговско название Паксловид, намалява рисковете от хоспитализация и смърт с 90 на сто. Представлява комбинация от две хапчета, които се приемат два пъти дневно в продължение на пет дни. Предназначено е за уязвими пациенти над 12 години. Съединените щати са закупили 3,1 милиона бройки от Мерк и 10 милиона от Пфайзер. Великобритания вече е подписала договори за закупуване на допълнителни 4 милиона и 250 хиляди антивирусни дози от двата производителя.

Саджид Джавид - министър на здравеопазването на Великобритания: Това са лекарства, разработени специално срещу Ковид. Те са особено ценни за по-уязвимите от коронавируса, за хора с отслабена имунна система. Със сигурност ще помогнат на мнозина да не стигнат до болница.


Вероятността заразените с Омикрон да попаднат в болница е с 50 до 70 процента по-малка в сравнение с предишните варианти на коронавируса, посочва британско проучване. Според него способността на ваксините да предпазват от Омикрон започва да отслабва 10 седмици след бустерната доза.

 

Американският регуратор подчертава, че новите антивирусни медикаменти са само допълнение към ваксините, които остават основен инструмент за борба с пандемията от COVID-19. Междувременно Германия прибави Съединените щати, Испания и Португалия към списъка на високорискови райони.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3203 |20.12.2021 Проф. Александрова: Вероятно третата доза ще стане част от стандартното прилагане на ваксините . 1| 2960 |04.11.2021 Служебният кабинет отпуска 24 млн. лева за закупуване на лекарство срещу Covid-19 . 3| 3352 |29.10.2021 ЕП съди ЕК за бавното прилагане на механизма за върховенството на закона . 6| 4753 |27.10.2021 Богдан Кирилов: В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads