Реклама / Ads
2| 2981 |22.03.2021 НОВИНИ

САЩ: Ваксината на ”АстраЗенека” има 79% ефективност

.
Ваксината срещу Covid-19 на ”АстраЗенека” и Оксфордския университет е била 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация. Това съобщи в понеделник компанията ”АстраЗенка”, цитирайки междинни резултати от ”Фаза 3” на голямо изпитване на ваксината в САЩ, предава Ройтерс.
 

Проучването също така показва, че ваксината е с малко по-висока ефективност от 80% при населението на възраст над 65 години.


Новите данни идват, след като редица страни възобновиха употребата на тази ваксина. Това страна факт, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че ползите от ваксинация с препарата на "АстраЗенка" надвишават рисковете, свързани със съобщения за образуване на кръвни съсиреци след нейното поставяне.

 

„АстраЗенека заяви, че независим комитет по безопасност е направил специфичен преглед в американското проучване с помощта на независим невролог на кръвните съсиреци, както и на мозъчно-венозната синусова тромбоза (CVST), която е изключително рядък кръвен съсирек в мозъка.

 

Фармацевтичната компания посочи, че тази независима комисия "не е открила повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза", сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината. "Специфичното търсене на CVST не е открило подобни събития в това проучване", допълни "АстраЗенека", цитирана от БНР.

 

"DSMB (бордът за наблюдение на безопасността на данните) не е установил повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза, сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината. Специфичното търсене на CVST установи, че няма подобни събития при това изпиване на ваксината".

 

"АстраЗенека" (AstraZeneca) ще продължи да подготвя документацията, необходима за подаване на спешното одобрение на ваксината от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ през следващите седмици, заключава компанията.

Това проучване може да помогне за ускоряване на процеса на одобрение на ваксината в САЩ, което пък да допринесе за отслабване на някои страхове в рамките на Европа относно ефикасността и страничните ѝ ефекти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4136 |19.03.2021 Учен от БАН: БГ-ваксината ще може да се впръсква и ще действа срещу всички варианти на коронавируса . 8| 3777 |19.03.2021 Проф. Гетов: Ще се запише, че са възможни тромботични инциденти с ваксината на ”АстраЗенека” . 4| 3808 |19.03.2021 Три европейски държави се въздържат от ваксиниране с ”АстраЗенека” . 19| 4658 |19.03.2021 Д-р Мария Попова: Все още има съмнения относно ваксината на „АстраЗенека“ , свързани с нарушения в кръвосъсирването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads