Реклама / Ads
12| 9813 |19.04.2020 НОВИНИ

Сателити на Илън Мъск или влакчета от НЛО?

.
Източник: Facebook
Поне 12 летателни обекта пресякоха небето над София откъм Копитото на Витоша почти в редица, в посока югоизток, в 21,50-22 часа на 16 април. Обектите бяха забелязани от наблюдателни столичани, които публикуваха снимки и започнаха да задават въпроси - какви са тези странни летящи обекти и идват ли извънземни?
 

Феноменът продължава вече няколко дни. Обектите обаче не са летящи чинии, а минисателити в ниска орбита (550 км) на SpaceX , компанията на Илон Мъск. Целта на проекта е с помощта на мини сателити в орбита около Земята да бъде осигурен бърз и надежден интернет на повече точки на земното кълбо.

 

Хиляди малки сателити обикалят планетата, за да образуват мрежа. Те бяха изстреляни от „Кенеди спейс център” във Флорида на 18 март 2020 г. и са общо 60. Виждат се ясно, тъй като са изстреляни скоро и все още не са набрали нужната височина. До 3 април 2020 г. в орбитата ни са изстреляни 358 сателита от проекта „Старлинк“. Те се движат под определена траектория и погледнати от земята изглеждат като светлинки, подредени в почти права линия.

 

Сателитите ще могат да се видят отново на 20 април. Те започнат да преминат малко северозападно от зенита от около 20:45 ч. до след 21 ч.

 

"Макар сега да е интересна, тази гледка скоро ще стане досадна и ще попречи сериозно на астрономите - професионалисти и любители, да си вършат работата. Няколко компании предвиждат в близките години да изстрелят общо 50 000 + малки спътника на ниска орбита за повсеместен Интернет и така небето ще бъде наситено от "НЛО-та", та чак няма да го познаем вече в сегашния му вид!


Има предупреждения и Апел от астрономите, да не се прекалява с това масово пренаселване на пространството с гарантирано сигурен бъдещ космически боклук, който няма как после да бъде събран и е опасен за пилотираните космически мисии, пък и за останалите работещи в орбита сателити. Например ако МКС бъде ударена от такъв вече неуправляем спътник и пострадат хората вътре, после ще има "Опа извинете, не трябваше да става така", но ще е малко късно... Отделно от това е радио-замърсяването - вече няма да има радио-тихи места по Земята", написа във Facebook Пенчо Маркишки, астроном от института към БАН.




Хора, наблюдаваните напоследъ вечер в небето редички от движещи се светлини НЕ СА НЛО, а спътниците StarLink на...

Posted by Pencho Markishky on Saturday, April 18, 2020
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4024 |28.09.2018 Съдят Илън Мъск за измама . 0| 6089 |07.02.2018 ”Фалкън Хеви” прати колата на Илън Мъск в космоса (Видео) . 1| 4811 |13.10.2016 Литературни критици не приемат Нобела на Боб Дилън . 1| 4550 |13.10.2016 Боб Дилън спечели Нобелова награда за литература

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads