Реклама / Ads
0| 2940 |22.06.2023 НОВИНИ

Сава и Божана от дуо “Вутов”: Виртуозите, превърнали Стравински в свой приятел, стъпват на софийска сцена

.
С концерт в София на 24-ти юни приключва турнето на клавирното дуо на Сава Вутов и Божана Карадалиева - Вутов - двамата обаятелни музиканти, които се впуснаха в голямото приключение, наречено Игор Стравински и тръгнаха на национално турне в няколко български града. Кулминацията ще се състои в събота вечер в 19 ч. в Камерна зала ”България”.
 

Сава и Божана са един от най-младите камерни професионални състави у нас. Запознават се от ученици в НМУ “Любомир Пипков“ в София. Впоследствие Божана продължава образованието си във Великобритания и дълго време живее в Лондон, а Сава отказва да учи в британската столица по съвет на своята професорка и остава в България. След като стават семейство, талантливите млади музиканти започват активна съвместна работа като учители по пиано с класове в България и Великобритания.

Турнето на дуо “Вутов” започна от Габрово в началото на месец май и мина през Видин, Враца, Шумен, Бургас, Пловдив.


.

"Доста смело се хвърлихме в произведението "Пролетно тайнство" на Игор Стравински, но още с първия концерт не се притеснявахме. Соната за пиано на 4 ръце в до мажор от Моцарт всъщност беше по-страшна. При Моцарт музикантски няма къде да се скриеш, музиката е много кристална, чиста, няма педали, с които биха могли да се заличат грешки. Със Стравински успяваме много по-лесно да се потопим във всички описани ритуали и целия сюжет на балета", разказа пред ФрогНюз Сава Вутов - едната половина от клавирното дуо.


"Чисто стратегически Стравински е в началото на концерта и влизаме с едни големи сили в него. С композитора вече сме си "първи приятели", допълва Божана Карадалиева - Вутов.


"Много музиканти имаше в публиката. Може би и програмата предразполага в публиката да има хора, които малко повече се интересуват", разказва още Божана. 


.

В публиката има и много техни ученици, а в Бургас и Плевен клавирното дуо свири и пред децата в музикалните училища. 


"Там всъщност успяхме доста да вдъхновим децата. Очакваме и някои от тях да присъстват на концерта в София. Спомняме си какво вълнение беше да отидем на концерт на наш преподавател, когато ние самите бяхме ученици. Има съвсем друго усещане за музиката”, допълва Сава. 


"Възможността да свирим и открием официално дуото като такова е страхотно. Целта, която имахме с нашето турне бе да се запознаем с различни хора, свързани с музикалното общество в България. Създадохме страхотни приятелства, появиха се нови идеи за бъдещи проекти", разказват музикантите. 


Огромното предизвикателство? Времето. 


"Трудно ще е да да вместим всички свои идеи и мечти в малкото време, което имаме. Но колкото повече правиш, толкова повече се вдъхновяваш", посочва Божана. 


На 1 юли Сава и Божана ще свирят пред лондонска публика. И там обаче ги очакват познати лица на техни близки, приятели и ученици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4541 |15.05.2023 Политологът Христо Панчугов: Пресконференцията на Гешев бе потресаваща - внушения, шантаж . 2| 2896 |30.04.2023 Жертва на домашно насилие с потресаващ разказ за преживяното, страхува се за живота си . 0| 2858 |28.02.2023 Потресаваща наглост - откраднаха 12 кутии с дарения за дете с аутизъм . 0| 2815 |14.09.2022 Зеленски в освободения Изюм: Гледката е потресаваща!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads