Реклама / Ads
0| 2292 |05.09.2024 ИНТЕРВЮ

Какво е общото между "Лято"-то, космоса и любовта? Разказват Явор и Виктор от музикалното дуо SinFin

.
Явор (вляво) и Виктор (вдясно) от SinFin
"Шарена стая, в нея рисунки на деца". Така ни посреща последното парче на българското дуо SinFin - "Лято". Песента на братята Явор и Виктор Георгиеви катери и класациите - към момента звучи, освен в слушалките ни, и от второто място на БНР ТОП 20.
 

Днес ФрогНюз ви срещаме със SinFin или Явор Георгиев, китара и беквокали и Виктор Георгиев, който поема баса и вокалите.

Макар септември, още е лято. Последната ви песен носи това име - "Лято". Как се роди тя?

 

Явор: Всъщност, песента се роди през пролетта, но чувствата, вложени в нея и родили текста, идват от онзи магичен аромат на безгрижни летни дни и неведоми любовни пътеки.


Виктор: Докато пишех текста, имах желанието да съм на морето, да гледам синия хоризонт и с носталгия си припомних няколко любовни случки, които зададоха тона на парчето.





Към нея заснехте и видеоклип. Защо сте облечени като космонавти?

 

Я: Това е естествено продължение на космическата символика, залегнала в дебютния ни албум Destination Sky (2023). Не само костюмите, но и обложката на песента отразява мечтите ни за откриване на нови светове и идеите за това какви ще са човешките отношения отвъд пределите на Земята.


В: Тематиката за пътуването в космоса, непознатите планети и светове е тема, която ни е вдъхновявала от деца. Спомням си, че като малък четях една статия за сондата “Voyager” и тъй като тя носи със себе си част от музикалната история на човешката цивилизация, си мечтаех някой ден и моята музика да пътува до други светове и да има шанса да срещне разумни същества извън пределите на познатото.

 

Песента е записана в собствено студио, катери и класации. На какво отдавате този успех?

 

Я: Отдаваме го на натрупването на знания през годините за това как се създават запеваеми песни и как се записват качествено. При контакта с артисти и тонрежисьори от България, Англия, Испания успяхме да овладеем редица ключови похвати за музикално аранжиране и продуциране, които явно дават своя резултат и песента "Лято" вече е в челните позиции на класацията БНР Топ 20. 

Братя сте, и двамата се занимавате с музика. Какво ви провокира?

 

В: Музиката е гласът на нашия живот. В моя случай, провокира ме възможността да се съчетае знанието за музикалната техника - инструменти, студийна апаратура, похвати за записване, пост-продукция - с вътрешния глас на артиста. Комбинацията от двете сфери е вдъхновяваща!


Я: Провокира ме преди всичко любовта към музиката. Ден с малко музикални занимания не е пълен ден за мен. Освен това, провокират ме успехите и грешките на имената в музикалния бранш. Много внимателно следим и анализираме какво се случва на сцената у нас и в чужбина и филтрираме елементите, от които се вдъхновяваме и онези, които да не допускаме. 

Миналата година издадохте албума Destination Sky, който вече споменахме. Каква музика откриваме в него?

 

В: Концепцията на албума е ориентирана спрямо човешките взаимоотношения в контекста на различни житейски ситуации, препятствия и обстоятелства. Когато създавахме песните целяхме хората да могат лесно да се припознаят в символиката на текстовете и тя да бъде придружена с хитово звучене и лесно запеваема мелодия.


Я: Освен пара-земната символика, която описахме, това са седем много мелодични песни с популярно звучене, които отразяват доста широкия ни хоризонт от музикални стилове и влияния - от progressive, indie, brit pop, през fusion, chill-out, house music, както и автентичен български фолклор.

 

От албума досега сменихте и името на бандата. Защо SinFin?

 

Я: Нека го кажем ясно - предишното име на бандата (Turn The Page) не беше измислено от нас. То беше желание на човека, с когото работихме по записите на албума и пред което тогава отстъпихме. Практиката показа, че не може да имаш собствено лице и почерк с име, което всички социални платформи свързват с песен на Metallica. Радвам се, че през тази отминала година успяхме да наложим името на албума (Destination Sky), с което публиката всъщност разпознава братята Явор и Виктор. 

 

SinFin е стара наша идея за име, която успяваме да реализираме сега. Това е игра на думи в различните езици и препратка към безкрая на живота и човешките копнежи. 

След "Лято"-то, ще чуем ли "Есен"?

 

Я: Наскоро се шегувахме точно с този въпрос, но имам усещането, че вече не е шега, а реална възможност. Заглавието на следващия сингъл все още не е на 100% решено, но идеята за смяна на сезоните и настроенията в музиката ни, свързани с тях, определено ми харесва.


В: С намигване ще кажа, че “Есен”-та наистина не е шега.





Трудно ли е да се прави музика у нас? Имам предвид хубава музика.

 

В: Хубавата музика е резултат от общите усилия не само на музиканта, но и на екипа от хора, с които работи. В днешно време не е достатъчно просто да напишеш песен…. Изискват се маркетинг познания, добро боравене с алгоритмите на различните медии и куп други неща, които предполагат допълнителни целенасочени усилия. Песента “Лято” дължи успеха си и на съвместната работа с KVZ Music и Alehandro Records. Работим с хора, които са професионалисти в своята област и владеят отлично “езикът на съвременния дигитален свят”. А бъдещето ще става все по-дигитално.

 

Я: Никога не е трудно да се прави хубава музика, където и да си по света, ако имаш необходимата музикална култура и технически познания. Трудното е да я реализираш успешно - за това също трябват познания, работа в екип, както и много търпение и постоянство.

Какво да очакваме от вас и къде да ви слушаме?

 

Я: Нов сингъл съвсем скоро, поне още един след него, като съвсем очаквано вече работим и в посока представяне на музиката ни на живо.


В: Следете новините около нас във Facebook, TikTok и слушайте музиката ни в Spotify. Задължително се абонирайте за YouTube канала ни, където предстоят вълнуващи неща.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 31571 |04.09.2024 Доц. Киселова за ФрогНюз: Животът и здравето са по-важни от правото на собственост върху автомобила . 18| 10586 |29.08.2024 Юлия Георгиева за ФрогНюз: В някакъв смисъл Диона е жертва - не разбира, че има проблем в това да шмъркаш нещо . 16| 11296 |29.08.2024 Telegram - трите сценария за ролята на Павел Дуров и социалната мрежа. Светлин Наков за ФрогНюз . 7| 9321 |28.08.2024 Весела Чернева пред ФрогНюз: Решението за еврокомисар в 12 без 5 е свързано с влияние на определени политически партии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads