Реклама / Ads
27| 5235 |25.01.2021 НОВИНИ

СЕ изпрати още препоръки към България за контрола на главния прокурор

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Допълнителни препоръки са били изпратени към България от Съвета на Европа по отношение контрола на главния прокурор. Междувременно вчера стана ясно, че българските власти са засипани и с куп нови въпроси от комисията LIBE в Европейския парламент - за къщата в Барселона, за записите с гласа на Борисов и циркулиращите в пространството снимки от премиерската спалня в Бояна.
 

Като “временно решение” се гледа на предложената от ГЕРБ реформа за контрола на главния прокурор. Това е сериозна констатация, дошла от Съвета на Европа и ръководителят на отдел "Човешки права" към Съвета на Европа Кристоф Поарел.


Поарел отбелязва, че идеята независим прокурор, който да разследва обвинител №1 у нас, има множество уязвими точки.


Управляващите освен това все още не са изпълнили една от основните препоръки на СЕ - да се създадат ясни правила, при които да може да се отстрани главния прокурор. Освен всичко прокурорската колегия във ВСС не бива да има механизми за блокиране на избора на специален прокурор, каквито да включени в идеята на ГЕРБ.

 

Поарел е препоръчал по-строги мерки за назначаването и отчетността на независимия прокурор, за сътрудничеството му с МВР, за възможността след края на мандата да бъде назначен за съдия, за разширяване на правомощията му за разследване на заместниците на главния прокурор, за осигуряване на способ за съдебен контрол над отказите му да предприеме разследване, за въвеждане на правила за отзоваване на главния прокурор.


Поарел е отбелязал, че предвижданият начин за избор на независимия прокурор не осигурява действителна независимост. Според него този прокурор трябва да работи с мандат от три години. Той е предложил по-нататък да се помисли дали съдия или група съдии не биха могли да водят разследвания срещу главния прокурор.

 

ФрогНюз припомня, че вчера стана ясно желанието на Европейския парламент да разбере повече около собствеността и финансирането на българските медии, развитието на проверките по т. нар. "Барселона гейт" и на записите с глас, подобен на гласа на премиера и снимките от резиденция "Бояна", предоставянето на т. нар. златни инвеститорски визи, изпълнението на препоръките на Европейската комисия по отношение на върховенството на закона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5685 |25.01.2021 “Politico”: България ще достигне 70% ваксинирани през 2040 г. . 10| 5444 |24.01.2021 Васил Божков: Хунтата осъжда случващото се в Русия, а какво направи в България . 49| 3654 |23.01.2021 Демонстрация в подкрепа на Навални и в България . 25| 6666 |23.01.2021 Републиканци за България: Ако не сте разбрали... Борисов ще ви го повтори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads