Реклама / Ads

8| 4732 |01.10.2020

Съветник на президента: Унизително е двойното наблюдение на ЕК за върховенството на закона у нас

.
Иванка Иванова
Не знам дали трябва да се разглежда като провал на българската външна политика това, че се допусна за България да има два доклада на Европейската комисия за състоянието на върховенството на правото. Ние и Румъния от 2007-ма имаме отделно наблюдение, което е унизително и това остана, за нещастие.

Това коментира пред БНР Иванка Иванова, съветник на президента Румен Радев по правните въпроси.

 

„Сега сме вероятно с два доклада, въпреки че ЕК в последния си доклад по механизма за сътрудничество и проверка каза, че ще очаква прекратяването на механизма, но за това няма формално решение", посочи още Иванова, според която „проблемите с доклада от вчера са много".

 

Най-положителното около обявения вчера доклад Иванка Иванова вижда в активния начин по който ЕС придава тежест на всички констатации, които са ни известни и са направени в рамките на органите на Съвета на Европа – изпълнението на осъдителните решения срещу държавите-членки, които са постановени от Европейския съд за правата на човека, препоръките на Греко-групата за борба с корупцията, препоръките на Венецианската комисия по отношение на промени в основните закони.

 

"Всичко това става рязко много по-важно политически. От вчера ЕК го е сложила на пътя към реализиране на тъй наречената „ядрена клауза“ – член 7 от договора за ЕС, където тя има възможност да започне процедури срещу държавни членки, в които риск от нарушаване на основните ценности, включително върховенство на правото, или има констатирано тежко нарушение“, обясни още съветникът на президента по правните въпроси.


Във връзка с констатацията в доклада за липсата на отчетност на главния прокурор Иванова заяви:

„Имаме системен проблем в липсата на ефективно разследване, в хипотезите, в които има полицейско насилие или откровено нежелание на прокуратурата да разследва конкретни престъпления. За това ние нямаме механизъм да противодействаме.“

„Брюксел или Венецианската комисия не може да напише законите и нова Конституцията. Те трябва се обсъдят със собствена общност“, отбеляза още Иванка Иванова пред БНР. По думите й докладът посочва нещата, които трябва да бъдат променени.

 

„В него има посочени и добри практики от други държави, които ние можем да ползваме и да ги адаптираме към българските условия. Но докладът не дава конкретни решения. Това е решение на националните правителства. Всичко, което този доклад постига е, че дава инструмент на опозицията, на гражданските общества, на медиите да питат по конкретните теми какво ще се направи“, подчерта Иванка Иванова.

 

„Но от години политическата конфигурация у нас е такава, че не могат да бъдат генерирани политически мнозинства за смислена реформа в съдебната система и за реформиране на прокуратурата. Големият въпрос е каква да е дефиницията за честите нарушения на върховенството на закона, за да може покриват едновременно ситуацията в Полша, Унгария и Румъния, в някои от южните държави от ЕС. Излизането с една обща дефиниция и обща процедура ще бъде ключовият въпрос следващите няколко месеца, но това мислене е вече е вкарано в общата финансова рамка – 2021 – 2027 година“, обобщи Иванова.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Съветник на Радев: Магистратите трябва да бъдат повишавани за заслуги, а не за члество във ВСС 8| 4731 |16.09.2020 . Д-р Николай Михайлов: Протестът е да депрограмира образа на Борисов, актьор в унизително пошъл театър 17| 8432 |22.09.2020 . Секретарят на президента: Вече не минава за джендърите и гей браковете, прекалено елементарно е 21| 7495 |09.08.2020 . Задържаха общински съветник от АБВ в Дупница за заплахи с пистолет 3| 4306 |28.07.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ