Реклама / Ads
8| 5591 |16.09.2020 НОВИНИ

Съветник на Радев: Магистратите трябва да бъдат повишавани за заслуги, а не за члество във ВСС

.
Иванка Иванова
Поправките в закона за съдебната власт, върху които президентът наложи вето, на практика дават възможност на магистратите повишение без те да са показали обективни заслуги за такова. Мотивът за ветото на президента е магистратите да бъдат повишавани заради заслуги, а не, защото са членували във ВСС.

Това обясни в „Лице в лице“ съветникът на държавния глава по правните въпроси – Иванка Иванова.

 

Вчера Румен Радев наложи вето върху Закона за съдебната власт заради частта с бонусите в кариерата на членовете на ВСС. Те предвиждат всеки магистрат, който е бил част от съвета, да има право на повишение, когато отново се върне в съдебната система.

 

Някои съдии определиха това като политическа корупция в съдебната власт.

По думите на Иванова президентът е наложил вето, защото предложението съдържа в себе си редица противоречия и не на последно място, защото в тази връзка вече има висящо дело в Конституционния съд.

 

„Основният аргумент там беше, че то противоречи на принципа за независимост на съдебната власт, както и на принципа за разделение на властите, защото не може със свое решение парламентът да създава дори правна възможност ВСС да повишава свои бивши членове. Въпросът за повишение на магистратите е изцяло в компетентността на ВСС“, поясни тя.

 

„Втората причина (за ветото – бел. ред.) е, че установеният международен стандарт изисква повишаването на магистратите, в частност – съдии, да става само въз основа на обективни критерии. В рамките на европейската общност на една правна мисъл, в каквато сме ние, това е основната гаранция за независимост на съдебната власт. Мотивът за ветото е, че когато един човек престои определен период от време във ВСС, това не го прави автоматично годен да заема пост в по-висш орган на съдебната власт“, добави Иванова.

 

Съветничката на държавния глава коментира и защо предложенията от управляващите проект за нова конституция не предлага решения по същество: „Нашият политически проблем е, че на улицата има едни хора, които искат оставка та на главния прокурор и нашите европейските партньори непрекъснато повдигат въпроса за ниската наказателна ефективност за нашата наказателна политика срещу корупцията по високите етажи на властта. Проектът, който е внесен за нова конституция, не просто не дава отговори на тези въпроси, не просто не предлага решение, а задълбочава проблема и увеличава властта на главния прокурор, вместо да предложи начин той да носи някаква отговорност“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 8374 |12.09.2020 Радев: Няма как управляващите с пълните чекмеджета да поканят на диалог хората с празните чекмеджета . 13| 4651 |10.09.2020 Радев: На площада не е мафията, а българският народ . 21| 5325 |06.09.2020 Радев: Не искам да правя политически коментари на тази дата, когато зовем за единение . 60| 5926 |03.09.2020 Караянчева за Радев: Подстрекател на метежа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads